SDP:n jäätelödemokratia ei tarjoa vaihtoehtoja leikkauksille

 

Kirjoitus julkaistu Vantaan Sanomissa (27.6.2012)

Lähde: http://goo.gl/G4CGP

Kaupunginvaltuutettu Markku J. Jääskeläinen (sd) kutsui Vantaan Sanomissa (13.6.2012) Vihreiden esittämää vaihtoehtoista säästölistaa ”vaaralliseksi.” Jääskeläisen mukaan Vihreiden vaihtoehtoinen lista voi antaa sellaisen mielikuvan, että Vantaan taloustilanne on korjattavissa ”muutamilla kivoilla jutuilla.”

Vihreät ovat esittäneet muun muassa energian, veden ja paperin kulutuksen vähentämistä, kaupungin loppiaisvastaanoton lakkauttamista, avointen lähdekoodien käyttöönottamista, sekä luottamushenkilöiden matkakulujen korvaamista julkisten kulkuvälineiden mukaan.

Jääskeläinen mainitsee harhaanjohtavasti vain kaupungin sähkönkulutuksen, vaikka lämmityskustannukset ovat suurin menoerä kiinteistöjen käyttökustannuksissa. Helsinge skolassa tehtiin pelkästään kiinteistön käyttäjien toiminnalla yli 20 prosentin säästöt koulun energiakustannuksiin. Näiden lukujen valossa miljoonan tai parin säästäminen kaupungin toiminnassa ei ole mikään taikatemppu ja tällä säästöllä pelastettaisiin monta peruspalvelua. Vähän ikkunatiivisteitä lisää ja säästö on vieläkin suurempi.

Jos Vihreiden esitykset ovat Jääskeläisen mielestä vaarallisia niin mikä sitten olisi viisasta? Tulisiko Vantaan säästää kouluista globaalin kilpailun maailmassa jossa sivistys ja opetus ovat työntekijän ja työnantajan paras tuki ja turva? Vai tulisiko Vantaan leikata ennaltaehkäisevistä palveluista jotka säästävät pitkän pennin sosiaali- ja terveysmenoista?

Onkin huolestuttavaa, että työn ja oikeudenmukaisuuden puolueena itseään mainostava SDP ei keksi muita säästökohteita kuin peruspalvelut.  SDP taitaakin haluta Slavoj Zizekin sanoin ”kofeiinitonta demokratiaa, jäätelöä ilman sokeria.” Siis demokratiaa jossa asiantuntijat valmistelevat päätökset ja tulkitsevat kuntalaisten mielipiteen. Luottamushenkilöiden rooliksi jäisi vain nyökytellä hyväksyvästi virkamiesten viisaudelle, jakaa kansalaisille verovaroilla kustannettua jäätelöä ja tehdä katteettomia vaalilupauksia toimivista peruspalveluista.

Joel Linnainmäki & Tuomas Rinne