Laadukas koulutus on paras perintö

Copyright Heikki Tuuli 2012

Rakas naapurimme Helsinki päätti maanantaina jättää koulut ja opettajien palkat säästöjen ulkopuolelle. Helsingin päättäjiä voi hyvin kiittää pitkänäköisyydestä. Vantaalla koulut puolestaan aloittavat työnsä lamaannuttavien leikkausten uhan alla. Epävarmuus tulevaisuudesta ulottuu oppilaista työntekijöihin ja vanhempiin. Meneekö työpaikka alta? Katoaako tuttu avustaja luokasta? Kärsiikö lapsi opetustuntien vähentymisestä?

Vantaalla tulisi noudattaa Helsingin esimerkkiä ja jättää jo muutenkin ylityöllistetyt koulut säästöjen ulkopuolelle.  Miksi näin?

Ensiksikin koulujen rauhattomuudesta ja nuorten syrjäytymisestä on puhuttu viime vuosina paljon.  Pahimpien ongelmien kanssa painiville kouluille tulisi kohdistaa ylimääräistä tukea, etteivät koulut jakaannu ”hyviin” ja ”huonoihin” kouluihin. Tuen sijaan Vantaalla halutaan leikata siitäkin vähästä mitä on. Opetusministeriön mukaan yksi syrjäytynyt nuori voi maksaa yhteiskunnalle jopa 1,2 miljoonaa euroa.  Jos päättäjät eivät halua käyttää rahaa ongelmien ehkäisyyn täytyy tulevaisuudessa käyttää sitäkin enemmän varoja paisuneiden ongelmien korjaamiseen.

Toiseksi Vantaan väkiluku kasvaa lähivuosina yli 2000 ihmisen vuosivauhtia. Uusia asuinalueita nousee nopeammin kuin sieniä sateella. Uudet asuinalueet tarvitsevat uusia kouluja ja uudet koulut uusia työntekijöitä. Samalla tulisi varmistaa, ettei asukasluvun kasvu tarkoita luokkakokojen repeämistä. Leikkaukset laittaisivat koulut tiukan paikan eteen kun rahaa tarvittaisiin uusien koulujen rakentamiseen ja työntekijöiden palkkaamiseen vanhojen virheiden korjaamisen sijasta.

Viimeiseksi on todettava, että globaalissa kilpailussa työpaikoista koulutus on ihmisen paras työkalu ja turva. Olemme tuleville sukupolville velkaa pitenevistä työurista, pienenevistä eläkkeistä, ilmastonmuutoksesta ja yhteiskunnan eriarvoistumisesta. Meidän tulee jättää jälkeemme myös jotain mistä voimme kaikki olla ylpeitä. Mikä olisikaan parempi perintö kuin tasa-arvoinen ja laadukas koulutus?

– Joel