Euroopan, Suomen ja pääkaupunkiseudun on kannettava vastuunsa ennennäkemättömän laajassa pakolaiskriisissä. Vantaan on osallistuttava vastuun jakamiseen maahamme tulvivien turvapaikanhakijoiden vastaanottamisessa.

“On olemassa vain yksi oikea ratkaisu, ja se on näiden ihmisten auttaminen. Emme voi sallia sitä, että Euroopan rajoille kuolee päivittäin kotimaansa hätää pakenevia perheitä. Vähintä mitä voimme tehdä, on tarjota Suomeen pyrkiville katto pään päälle,” vaatii Vantaan kaupunginvaltuuston 2. varapuheenjohtaja Anniina Kostilainen.

Turvapaikanhakijoita saapuu pääkaupunkiseudulle kymmenittäin joka päivä ja vain Helsinki on suurista kaupungeista kyennyt tarjoamaan heille majoitusta. Tilanteeseen on saatava pikaisesti muutos.

”Pääkaupunkiseudulla vastuuta turvapaikanhakijoiden vastaanottamisesta ei voi jättää yksin Helsingin harteille. Humanitaariseen kriisiin vastaaminen edellyttää, että kaikki kynnelle kykenevät kunnat Vantaa mukaan lukien osallistuvat riittävän vastaanottokapasiteetin ylläpitoon”, sanoo vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja Timo Juurikkala.

Sopivien tilojen löytyminen on osoittaunut haasteelliseksi sekä Vantaalla että Espoossa. Vihreät vaativat, että Vantaan kaupungin on jatkettava tilojen kartoittamista, kunnes sopiva löytyy.

“Vantaan viranhaltijoiden ja luottamushenkilöjohdon on yhdessä haettava ratkaisua tilaongelmaan, jotta vastaanottokeskus saadaan pystyyn mahdollisimman pian. Nyt tarvitaan luovia ratkaisuja ja yhteistyötä eri toimijoiden kanssa”, toteaa kaupunginhallituksen jäsen ja kaupunginvaltuutettu Riikka Åstrand.

Vantaa on Suomen monikulttuurisin kaupunki. Samalla kun toivotamme tervetulleeksi uusia asukkaita muualta maailmasta, on Vantaalle muualta muuttavat ihmiset saatava mahdollisimman nopeasti aktiiviseksi osaksi uutta yhteisöään.

“Vantaan tulee olla etunenässä kehittämässä maahanmuuttajien kielikoulutusta ja työllistymisen tapoja nykyistä tehokkaammiksi. Monikulttuurisuus voi olla Vantaalle vielä nykyistä enemmän suuri rikkaus”, toteavat Vihreät.