Vantaan palveluverkkosuunnitelmassa luvataan, että kaupunki kehittää uimahallien palveluverkkoa Tikkurilan ja Myyrmäen uimahallien palveluja kehittämällä ja uusien uimahallien toteuttamisella KoillisVantaalle ja Kivistöön.

Tikkurilan uimahallin takana oleva iso nurmikenttä on ollut käyttämättömänä vuosikaudet. Tähän on jo uimahallin 1960-luvulla suunnitellut arkkitehti itse ideoinut ulkouimapaikkaa. Suositulla kuntalaisaloitteellakin on paikalle toivottu maauimalaa ja toisen vastaavan aloitteen nimienkeruu on parhaillaan käynnissä.

Me allekirjoittaneet tuemme toki tarvetta kunnolliselle maauimalalle, mutta toivomme kaupungin selvittävän mahdollisuudet myös kevyemmän ratkaisun, iloisen ja rennon Tikkurilan kesäkeitaan toteuttamiseen tähän Tikkurilan uimahallin tarjoamaan luontevaan paikkaan.

Kesäkeidas ei kilpailisi tulevan Elmon urheilupuiston toteutuksen kanssa, vaan parantaisi Tikkurilan uimahallin ja urheilupuiston palveluja palveluverkkosuunnitelmassa luvatulla tavalla. Keitaaseen voitaisiin sijoittaa uima-altaat kesäiseen ulkoiluun ja lasten tarpeisiin, ei niinkään ensisijaisesti liikunnallisista lähtökohdista. Maltillisen kokoinen monitoimiallas, erillinen lastenallas ja poreallas/-altaat voisivat esimerkiksi olla hyvä kokonaisuus. Kesäkeidas olisi teknisesti helpompi, nopeampi ja edullisempi toteuttaa kuin iso maauimala.

Alueella olisi runsaasti tilaa rennolle oleskelulle, piknikeille, auringonotolle ja mahdollisesti kesäliikuntavälineitä, kuten koripallokorit tai rantalentiskenttä. Oleellista kesäkeitaassa olisi kesäkahvila, mistä saisi kunnollisia jäätelöannoksia ja voisi ostaa pientä piknik-syötävää. Alue suunniteltaisiin laadukkaan viherrakentamisen keinoin viihtyisäksi, niin että auringonpaahteesta voisi vetäytyä halutessaan varjoon puiden alle. Alueella voisi järjestää myös pienimuotoisia kesä- ja kulttuuritapahtumia.

Ilmastonmuutoksen myötä etenkin heinä- ja elokuu ovat lämpenemässä ja pitkät hellejaksot ovat realismia. On varmaa, että tällainen kesäkeidas olisi hyvin suosittu. Se houkuttelisi varmasti asiakkaita myös uimahallin puolelle ja parantaisi muutenkin Tikkurilan urheilupuiston houkuttelevuutta.

Turkuun ollaan suunnittelemassa Aurajoen rantaan kelluva kulttuurikylpylälautta (Turun kaupunginhallitus 4.3.2019). Samankaltaista innovatiivisen rentoa otetta kaipaamme nyt Tikkurilaan! Esitämme siis, että Vantaa selvittää mahdollisuuden toteuttaa Tikkurilan uimahallin yhteyteen kesäkeidas.

Minna Kuusela, Eve Rämö ja Anniina Kostilainen sekä 37 muuta allekijroittajaa 20.5.2019