Esitämme, että Vantaa alkaa päämäärätietoisesti lisätä puiden määrää kaupungin rakennetun ympäristön keskellä. Esitämme, että Vantaa valmistelee ja toteuttaa ”puuohjelman” jonka seurauksena kaupunkitilassa olevien puiden määrä vähintään tuplaantuu katualueilla, puistoalueilla ja tonteilla, vanhoilla asuinalueilla sekä uusien asemakaavojen osalta.

Puilla on paljon myönteisiä vaikutuksia ihmisiin ja muuhun luontoon kaupunkiympäristössä. Puut parantavat viihtyisyyttä, tarjoavat kaupunkiympäristölle merkittäviä ekosysteemipalveluja ja ovat elinympäristö kaupungin monimuotoiselle eläinlajistolle.

Puut ovat osa viihtyisää kaupunkitilaa. Ympäristön kaunistamisen lisäksi ne vaimentavat melua ja parantavat kaupungin ilmanlaatua.

Puut auttavat meitä sopeutumaan ilmastonmuutokseen. Puut suojaavat liialta auringolta, UV-säteilyltä ja lämmönnousulta niin ihmisiä, eläimiä kuin kasveja. Merkitys korostuu äärisäätilojen lisääntyessä. Hellejaksojen aikana lämpötila puiden läheisyydessä saattaa olla niiden haihdutuksen ja varjostamisen ansiosta useita asteita alempi kuin ympäristössä. Lisääntyvien sademäärien aiheuttamia hulevesiä ja tulvia voidaan myös torjua istuttamalla lisää puita. Puut auttavat hulevesien luonnonmukaisessa käsittelyssä, sillä niiden juuristo imeyttää vettä ja hidastaa vesien läpivirtausta vähentäen kaupunkitulvien riskiä. Myös puiden runsas vedenkäyttö auttaa vähentämään hulevesien määrää. Jokainen puu on korvaamaton hiilinielu ja -varasto matkalla kohti Vantaan hiilineutraaliuustavoitetta.

Puut lisäävät itsessään luonnon lajien monimuotoisuutta, sekä tukevat yhdessä kukkivien kasvien kanssa ruoantuotannolle tärkeiden pölyttäjien edellytyksiä elää kaupunkiekosysteemeissä. Tonteilla olevien erityisesti ilmastoystävällistä lähiruokaa tuottavien puiden, pensaiden ja hyötykasvien määrän lisääminen luo asuinalueiden viihtyisyyttä sekä lisää kaupungin veto- ja pitovoimaa.

Puut ovat kustannustehokas tapa tuoda kaupunkiin viihtyvyyttä ja terveyttä. Siksi monet kaupungit lisäävät puita määrätietoisesti. Esimerkiksi Pariisi aikoo istuttaa keskustaan ja sen välittömään läheisyyteen neljän vuoden aikana 170 000 uutta puuta. Lisäksi jo olemassaolevien puiden suojelua vahvistetaan ja rakennuttajilta vaaditaan hakattujen puiden ylikompensaatiota.

Tähän Vantaallakin pitäisi pyrkiä. Puita on mahdollista lisätä esimerkiksi entistä tarkemmilla kaavamääräyksillä. Toteutetaan asemakaavojen havainnekuvien vihreys ja tehdään viihtyisiä puiden reunustamia bulevardeja sekä asuin- ja työpaikka-alueita.

 

Vihreä valtuustoryhmä 20.6.2022

 

Referenssinä käytettyjä lähteitä:
http://dev.hel.fi/paatokset/media/att/11/1198fb784dfffcfe2e8da9d282afb63f535fe1af.pdf
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008673351.html