Vuoden 2008 talousarvion yhteydessä hyväksyttyyn kaupungin strategiaan otettiin ensimmäistä kertaa viime syksynä mukaan ilmastomuutoksen torjuminen ja ympäristöjohtaminen. Hienot tavoitteet tulee tämän vuoden aikana jalkauttaa toimialoille ja tulosyksikköihin. Olen itse mukana työryhmässä, jossa valmistaudutaan siirtymään seuraavan valtuustokauden (2009) alusta paperittomiin kokouksiin.

Esityslistoja, pöytäkirjoja sekä erilaisia liitteitä tulee viikoittain pahimmillaan tuhansia sivuja. Kun Vantaan eri luottamustehtävissä on runsaat 500 henkeä, voi nopeasti laskea, että aiakirjoja kopioidaan ja jaetaan vuosittain yli 1 000 000 sivun verran. Tulevaisuudessa luottamushenkilöt saavat käyttöönsä langattomalla nettiyhteydellä varustetun kannettavan tietokoneen. Samalla luottamushenkilöiden työ tehostuu kun vanhojakin asiakirjoja voi etsiä kätevällä hakutoiminolla sähköisistä arkistoista vuosienkin takaa.

Paperittomiin kokouksiin siirtyminen on helppoa meille, jotka olemme opintojen, työtehtävien ja harrastusten yhteydessä tottuneet käyttämään tietokonetta. Osa varttuneimmista luottamushenkilöistä voi kokea muutoksen myös kielteisenä.