Helsingin Sanomissa julkaistiin juhannuksen jälkeen pieni uutinen, jossa kerrottiin Vantaan vähentävän työntekijöitä jättämällä palkkaamatta seuraajia eläkkeelle siirtyvien tilalle. Uutisessa siteerattu kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku J. Jääskeläinen (sdp) kertoi vähennystarpeen olevan useita kymmeniä työntekijöitä. Itselleni tämä oli kaupunginhallituksen varapuheenjohtajana uutinen. Ei tästä ole mitään päätöksiä tehty. Toki kaupunginhallituksessa on huolestuneena todettu kaupungin menojen – ja erityisesti henkilöstömenojen – kasvaneen tänä vuonna kuntasektorin keskiarvoa ripeämmin. Toimialoja on kehoitettu varautumaan siihen, ettei talousarviota ole varaa ylittää. Mutta säästöjen kohdistaminen henkilöstösupistuksiin on enemmänkin demareiden veto vaalivuoden kunniaksi.

Muutamista kymmenistä – tai jopa useista kymmenistä täyttämättä jätettävistä työntekijöistä puhuminen hukkuu normaaliin vaihteluun kun huomioidaan, että kaupungin palveluksessa on liki 12 000 työntekijää. Hieman ihmettelen, että Markku tiedotustehtävissä siviilissäkin työskentelevänä on päätynyt profiloitumaan julkisuudessa tämän kaltaisella asialla.

Kaupunginhallituksen päätöksessä (16.6.2008) todetaan, että tarvittaessa kaupunginhallitus laatii talouden tervehdyttämisohjelman. Talouden tasapainosta huolehtiminen on tärkeää, mutta pahoin pelkään, että tervehdyttämisohjelmat rakentuvat taas sen varaan, että leikataan lähinnä ennaltaehkäisevästä työstä, jolloin lokakuussa valittavilla uusilla valtuutetuilla on edessä uusia kustannuspaineita kun lastensuojeluun, erityisopetukseen, erikoissairaanhoitoon, homekorjauksiin ym. korjaaviin toimenpiteisiin joudutaan sijoittamaan lisää rahaa.