Vantaa on saanut omat talonvaltaajansa. Edellinen valtaus päättyi alkuviikosta rauhanomaisesti, kun valtaajat poistuivat kohteesta tiistaina. Tänään valtauksen kohteeksi oli joutunut Villa Pumpuli – purkutuomion saanut entinen steinerpäväkoti Hiekkaharjussa. Keskustelin juuri tilakeskuksen toimialajohtajan Mika Savolaisen kanssa, joka kertoi toimialalla etsityn pitkin päivää mallia, missä kiinteistö voitaisiin osoittaa nuorille toimintakeskukseksi. Yksi malli on, että Vernissa valtauksessa 1984 kunnostautunut Elävän Musiikin yhdistys VELMU tulisi jonkinlaiseksi välivuokralaiseksi. Toimialan viesti oli kuitenkin tässä vaiheessa, että ainakaan poliisia ei kutsuta paikalle kiinteistöä tyhjentämään, mutta sähköt oli katkaistu turvallisuusyistä. Talon kellari oli tulvinut viime talvena ja isännöitsijöillä oli pelko että talo voisi palaa viikonlopun aikana viottuneiden sähkölaitteiden seurauksena.

Erilaiset päivän mittaan saapuneet viestit olivat hämmentäviä: kaupunkia syytettiin asenneongelmasta ja negatiivisesta suhtautumisesta nuorten tarpeita kohtaan. Toimialan oma viesti oli pikemminkin päinvastainen: myönteistä ratkaisua pyritään etsimään yhdessä vapaa-ajan ja asukaspalveluiden toimialan kanssa.  Valtaajille vaalien läheisyys on otollista, mutta ehkä myös hämmentävää aikaa. Paikan päällä on ehtinyt käymään kymmenittäin kunnallisvaaliehdokkaita, monella mielessä myös oman julkisen profiilin korottaminen. Nuorille annetut ohjeet ja viestitkin ovat olleet ristiriitaisia.

Kaupungilla on kymmenittäin tyhjillään olevia vanhoja rakennuksia. Osa odottaa purkutuomiota kunhan kaavamuutokset ja valitukset on saatu käsiteltyä. Toisille ei vaan ole löydetty mielekästä käyttötarkoitusta. Rakennusten kunto on kuitenkin sellainen, että ilman remonttia niitä ei voida osoittaa asuinkäyttöön. Samaan aikaan erilaisista harrastustiloista on huutava pula. Pienellä vaivalla olisi rakennettavissa ohjelma miten näitä kiinteistöjä olisi mahdollista osoittaa kiinnostuneiden nuorisoryhmien käyttöön joko määräaikaisesti tai pysyvästi. Luovutussopimuksiin sisällytettävä kunnostusvelvollisuus voisi toimia yhteisvastuullisuuden ja osallisuuden vahvistajana. Täytyisi vain löytää malli jossa kustannuksista ja vastuista olisi mahdollista sopia kaupungin ja käyttäjien välillä.

Olemme viime päivinäkin saaneet seurata televisiosta graffitimielenosoittajien ja poliisin välistä sylipainia Helsingin kaduilla. Osalle nuoria voi olla vaikea ymmärtää, että kaupunki saattaisi olla hyvinkin halukas neuvottelemaan joidenkin kiinteistöjen tulevasta käytöstä. Varsinkin mikäli mediakin odottaa kieli pitkällä, koska poliisi tulee tyhjentämään talon.