Tiedote 26.8.2010

Vantaan lisättävä luomu- ja lähiruoan käyttööä.

Kuntalaiset  toivovat ruoalta entistä enemmän laatua, ympäristöystävällisyyttä sekä eettisiä tuotantotapoja. Näihin toiveisiin vastaavat parhaiten luomu- ja lähiruoka. Luomutuotanto on tarkasti valvottua ja sen ekologinen hyväksyttävyys testautuu tuotantomenetelmissä. Lähiruoka käyttää oman talousalueen raaka-aineita ja tuotantopanoksia, pyrkien mahdollisimman pieneen ekologiseen jalanjälkeen.

Vantaan Vihreät vaativat lähi- ja luomuruuan osuuden kasvattamista kaupungin ateriatuotannossa. “Lapsilla ja vanhuksilla on oikeus puhtaaseen, terveelliseen ja maukkaaseen ruokaan”, toteaa vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja Anniina Kostilainen. Kostilaisen mukaan lähi- ja luomuruuan käyttö tukisi kaupungin strategisia tavoitteita. “Täytyy muistaa, että kaikista hiilidioksipäästöistä viidennes tulee ruuasta”, Kostilainen muistuttaa.

Kuntien ateriapalvelut ovat merkittäviä ruuan ostajia, joiden hankintoja säätelee hankintalaki. “Lähi- ja luomuruuan suosiminen on täysin mahdollista, jos kuntien hankintaosaaminen on kohdallaan”, linjaa Vihreiden kansanedustaja Timo Juurikkala. Juurikkalan mukaan lähi- ja luomuruokaan siirtyminen on tahdon asia. “Lähi- ja luomuruuan käytöstä hyötyvät kuluttajat, pientuottajat, ympäristö ja kansantalous”, Juurikkala sanoo.

Juurikkala ja Kostilainen vaativat, että Vantaan kaupunki laatii  luomu- ja lähiruuan edistämisstrategian jo seuraavalla budjettikaudella.

Timo Juurikkala ja Anniina Kostilainen pyöräilevät lähiruokaviestin Vantaan osuuden 26.8.2010.