Julkaistu Koivukylän lähisanomissa 1.9.2010

Koivukylän aluetoimikunnan asukasillassa viime vuoden toukokuussa yhdeksi alueen kehittämiskohteeksi nousi esille roskaamisen esto. Ympäristön roskaantuminen onkin jatkuva ongelma kaikkialla. Lähiluonto sekä kadun- ja tienvarret pursuavat pulloja, purnukoita, nenäliinoja, karkkipapereita, tupakka-askeja, muovipusseja, hampurilaisketjujen pakkauksia ja niin edelleen.

Vaikka roska-astioita löytyisi kohtuuetäisyydeltä, mikä siinä on, ettei osata käyttäytyä asiallisesti ja toimittaa jätteet niille kuuluviin paikkoihin? Toki joidenkin roska-astioiden tyhjentämisvälin toivoisi olevan tiheämpi ja myös roska-astioiden lisäämisellä voitaisiin hillitä roskaamista. Tyhjentämisvälit ja roska-astioiden määrä eivät kuitenkaan selitä ympäristön silmitöntä törkyisyyttä.

Myös vesistöjen varsilta ja vesistöjen pohjista löytyy ihmistoiminnan merkkejä. Keskustelin vastikään henkilön kanssa, joka harrastaa sukeltamista. Hän kuvaili, miten moni ei tiedäkään, mitä vesiluonnon lisäksi pinnan alla lymyää.

Roskat luonnossa ja muualla ympäristössä eivät ole pelkästään maisemahaitta. Roskista on suoranaista vaaraa. Moni lapsi on saanut esimerkiksi rannalla leikkiessään haavan lasinsirpaleesta. Roskista on vaaraa myös eläimille. Eläinlääkärit tietävät kertoa lasinsirpaleiden, rautalankojen ynnä muiden roskien aiheuttamista haavoista ja jännevaurioista tassuissa.

Jätelain mukaan ympäristöön ei saa jättää roskaa, likaa eikä käytöstä poistettua konetta, laitetta, ajoneuvoa, alusta tai muuta esinettä siten, että siitä voi aiheutua vaaraa tai haittaa terveydelle, epäsiisteyttä, maiseman rumentumista, viihtyisyyden vähentymistä tai niihin rinnastettavaa muuta vaaraa tai haittaa (roskaamiskielto). Kulutus- ja ostotapoja muuttamalla voidaan vähentää jätteiden syntymistä, mutta asenteissamme on varmasti parantamisen varaa olla myös roskaamatta. Roskaajia on niin lapsissa, nuorissa kuin aikuisissakin. Monissa kaupungeissa roskia kerätään talkoovoimin, kuten Vantaalla, mutta siivoustalkoiden lisäksi tarvitaan myös asennekasvatusta meille kaikille.

Erja Hakkarainen