Keskimmäinen lapseni aloitti tänä syksynä koulutaipaleen. Viime viikolla oli koulun ekaluokkalaisten vanhemmille vanhempainilta. Tilaisuuden alussa rehtori kertoi koulun tervehdykset ja käytännön asioita. Saimme tietoa koulun henkilökunnasta, kuten paljonko koulussa on henkilökuntaa, miten kouluterveydenhoitaja on tavoitettavissa, oppilashuoltoryhmän toiminta jne. Käytiin myös läpi turvallisuusasioita, kuten mihin vanhempien on syytä pysäköidä autonsa tuodessaan lapsensa autolla kouluun. Vanhemmilla oli myös mahdollisuus kysyä ja esittää toivomuksia. Esille nousi turvallisuudesta aikaisin aamulla toisaalla olevaa koulua käyvien isompien lasten liian vauhdikas jopa viritetyillä mopoilla ajo muutoin hiljaisella tiellä, jota pitkin pienet koululaiset astelevat kouluun. Vaarallisia tilanteita oli jo sattunut! Rehtori kertoi, että poliisin kanssa on alueella tehty yhteistyötä ja hän lupasi viestittää poliisille asiasta.

Luokkiin siirryttyämme oli ilo kuunnella, kun lapseni luokan opettaja kertoi meille vanhemmille periaatteita ekaluokkalaisten opetuksesta, muun muassa käytöstavoista – toisten huomioon ottamisesta – ja millä lailla oppilaita kannustetaan oppimaan. Tuli tunne, että kyllä tähän kouluun voi turvallisin mielin luottaa, jotta lapsi saa hyvää ja laadukasta opetusta. On sanottu, että vanhemmat ovat tulleet vaativaisiksi, valitetaan joutavistakin asioista niin, että opettajilla menee jo työrauha. Ei tulisi mieleenkään arvostella opettajia ja epäillä heidän ammattitaitoaan. Tietenkin yksittäisiä tapauksia voi olla, että on kohentamisen varaa, mutta niinhän kaikkialla on.

Koulujärjestelmämme on keskustelun aiheena tällä hetkellä. On tuntijakouudistus ja viimeisimpänä on noussut esille kotitalousvähennyksen laajentaminen koskemaan koululaisten yksityisopetusta. Motivoituneita opettajia ja muuta koulun henkilökuntaa kuunneltuani tunnelmani vanhempainillassa vahvistui – perusopetuksen resurssit tulee turvata niin, että kaikille lapsille voidaan antaa hyvää ja laadukasta opetusta inhimillisine ja oppimista tukevine ryhmäkokoineen. Eriarvoisuutta ei tule edistää.