Julkaistu Vantaan Sanomissa 15.9.2010

Vantaalla vammaispalvelut toimivat lainmukaisesti, kuten kuuluukin. Parantamisen varaa kuitenkin olisi. Kuljetuspalvelua myönnetään vain lain vaatima minimimäärä. Se kuluu pelkästään kaupassa käymiseen, jos käy kaupassa kaksi kertaa viikossa. Kun vammainen haluaisi osallistua yhteiskunnalliseen toimintaan, sosiaalisten suhteiden ylläpitämiseen, harrastuksiin ynnä muuhun, ei 18 yhdensuuntaista matkaa kuukaudessa riitä.

Samoin Vantaan tiedottamisessa kaupungin vammaispalveluista on parantamisen varaa. Esimerkiksi vaikka laki vammaisten oikeudesta henkilökohtaiseen avustajaan on olemassa, on se joillekin vammaisille tuntematon käsite. Näistä ja muista vammaispalveluista, kuten asunnon muutostöistä ja apuvälineiden saatavuudesta ei mitenkään tiedoteta aktiivisesti. Kuinkahan moni palveluista tietämätön kituuttaa hiljaa, kun ei tiedä, että apua olisi saatavilla?

Erja Hakkarainen
Filosofian maisteri

Liisa Huttunen
Sihteeri, Vihreät vaivaiset ry