Julkaistu Helsingin Sanomissa 20.9.2010

Vammaispalvelut toimivat lainmukaisesti, kuten kuuluukin. Parantamisen varaa kuitenkin olisi. Kunnat myöntävät esimerkiksi kuljetuspalvelua vain lain vaatiman minimimäärän. Se kuluu pelkästään kaupassa käymiseen, jos käy kaupassa kaksi kertaa viikossa.

Kun vammainen haluaisi osallistua yhteiskunnalliseen toimintaan, sosiaalisten suhteiden ylläpitämiseen, harrastuksiin ynnä muuhun, ei 18 yhdensuuntaista matkaa kuukaudessa riitä.

Myös kuntien tiedottamista vammaispalveluista tulisi kohentaa. Esimerkiksi vaikka laki vammaisten oikeudesta henkilökohtaiseen avustajaan on olemassa, on se joillekin vammaisille tuntematon käsite. Näistä ja muista vammaispalveluista, kuten asunnon muutostöistä ja apuvälineiden saatavuudesta ei mitenkään tiedoteta aktiivisesti.

Kuinkahan moni palveluista tietämätön kituuttaa hiljaa, kun ei tiedä, että apua olisi saatavilla?

Erja Hakkarainen
filosofian maisteri
Vantaa

Liisa Huttunen
sihteeri
Vihreät vaivaiset ry