Julkaistu Koivukylän lähisanomissa 20.10.2010 

Koivukylän Vallatonta yötä vietettiin syyskuun alussa perinteiseen tapaan. Koleahkosta säästä huolimatta paikalla riitti väkeä. Juttua syntyi niin tuttujen kuin ennestään tuntemattomien kanssa.

Tällaiset yhteisölliset tapahtumat ovat tarpeen lähialueen asukkaille. Vaikka läsnäolijoista tuntisi vain joitakin henkilöitä, tuollaisessa tilaisuudessa voi kokea yhteenkuuluvuutta, kyläyhteisömeininkiä. Ja se on paljon se. On upeaa, että muun muassa erilaiset yhdistykset järjestävät menoa ja meininkiä ja ylläpitävät perinteisiä avoimia yleisötapahtumia, kuten Toimiva Koivukylä – Toimari ry.

Yhteisöllisyys on voimavara, sosiaalista pääomaa. Yhteisöllisyys näkyy konkreettisesti esimerkiksi työpaikoilla. Kun yhteisöllisyys toimii, se tukee työntekijöiden terveyttä ja työhyvinvointia ja vahvistaa siten työyhteisön toimintaa ja tuloksellisuutta. Myönteiset vaikutukset edellyttävät kuitenkin suvaitsevaisuutta, erilaisuuden hyväksymistä. Erilaisuuden kautta saa esimerkiksi uusia näkökulmia toimintatapoihin. Jos erilaisuutta ei siedetä eikä yhteisöllisyys toimi, seurauksena voi olla kateutta ja pahimmassa tapauksessa jopa työpaikkakiusaamista.

Yhteisöllisyys laajemmalle tasolle vietynä esimerkiksi kaupungit järjestävät kaupunkijuhlia, kuten Vantaa. Mutta yhteisöllisyydestä voi olla hyötyä sellaisissakin tapauksissa, joissa sitä ei ole aikaisemmin hoksattu käyttää tai ainakaan tarpeeksi laajasti. Esimerkiksi Uudessa-Seelannissa yhteisöllisyys korostuu lastensuojelussa enemmän kuin Suomessa. Siellä käytäntönä on, että lastensuojelutapauksissa kartoitetaan aktiivisesti perheen läheis- ja sukulaisverkostoa ja selvitetään läheisten ja sukulaisten mahdollisuutta osallistua perheen tukemiseen. Samoin yhteistyötä julkisen tahon ja lastensuojelujärjestöjen välillä hyödynnetään kattavasti.

Ihmisten hyvinvointi on menestyvän yhteiskunnan kivijalka. Valtion ja kuntien tulee toimia kohti kansalaisten hyvinvointia, mutta yhteisöllisyys voi olla osana hyvinvointia tukevaa palettia, oli kyse sitten työyhteisöstä tai vaikkapa harrastustoiminnasta.

Erja Hakkarainen