Hallitus esitti budjettiin tuntuvia leikkauksia Metsähallituksen luontopalveluiden ensi vuoden rahoitukseen. Energiaveropaketissa on riittänyt tehtävää saada energiaverotus ympäristöystävällisempään suuntaan esimerkiksi turpeen verotuksen osalta. Kesäinen lisäydinvoimaäänestys meni niin kuin meni. Saimaannorpan suojelu on takkuillut. Siinä hieman listaa siitä, missä kohdin luontoa ja ympäristöä koskevissa päätöksissä ei ole menty ihan luonto- ja ympäristöystävällisimpään suuntaan.

Kun jossain luonto- tai ympäristökysymyksessä mennään eteenpäin, samalla toisessa jos useammassakin mennään taaksepäin tai ainakin kovin hidastellen.

Lewis Carrollin kirjasta Liisan seikkailut peilimaailmassa on peräisin käsite Punaisen Kuningattaren periaate. Kirjassa Punaisen Kuningattaren oli juostava kaikin voimin, jotta hän olisi pysynyt paikallaan. Käsite kuvaa hyvin luonnon- ja ympäristönsuojelun tilannetta. Täytyy tehdä aina vaan kaikin voimin töitä luonto- ja ympäristöarvojen hyväksi, jotta pysyisi edes paikallaan. Se vaan, että luontoarvojen tuhoaminen taitaa olla selvästi edellä, suojelussa ei ole pysytty edes paikoillaan. Luonnon monimuotoisuus köyhtyy köyhtymistään, vaikka kansainvälisiäkin toimia luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen pysäyttämiseksi on yritetty toistamiseen, viimeisimpänä parhaillaan menossa oleva YK:n luonnon monimuotoisuutta käsittelevä kokous Japanissa.

Aikaisemmin kerroin, mitä haluan seuraavan eduskunnan kokoonpanolta. Se on sellainen kokoonpano, että seuraavissa hallitusneuvotteluissa kurssi muuttuu kohti inhimillisempää suuntaa. Samalla ilmoitin kertovani myöhemmin, mitä muuta haluan seuraavan eduskunnan kokoonpanolta kuin enemmän inhimillisyyttä. Se on myös enemmän luonnon ja ympäristön huomioimista. Haluan, että seuraavan eduskunnan kokoonpano on sellainen, että kun joku luonto- ja ympäristöasia etenee, samalla ei mennä takapakkia jossain toisaalla. Ja ettei joka välissä tarvitsisi taistella luonnon hyvinvoinnin puolesta. Ihmisten ja luonnon hyvinvointi eivät ole toisiltaan pois, päinvastoin ne tukevat toisiaan.