(Julkaistu Koivukylän Lähisanomissa 1.joulukuuta 2010)

Loppusyksyn pihanäkymä kerrostalon ikkunasta Koivukylässä: parkkipaikka autoineen, viheralue haapoineen, vaahteroineen ja kuusineen. Orava hyppelehtii vaahteran oksalta toiselle ja talitiainen keikkuu kuusen oksalla. Lehtipuista on pudonnut lehtiä keltaisiksi kasoiksi nurmikolle.

Lähiluonto tarjoaa paljon elämyksiä niin lapsille kuin aikuisille. Valkovuokkojen ilmaantuminen ympäristössä piristää mieltä ja kertoo kevään tulosta. Kesällä jokin kovakuoriainen voi olla lapsille jännä tuttavuus. Syksyllä voi opetella tunnistamaan pihapiiriin esiin tulevia sieniä ja talvella voi ihmetellä talvilintuja tai lumelle ilmestyneitä eläinten jälkiä. Oravien puuhailua kuka tahansa lapsi jos aikuinenkin katsoo mielellään ympäri vuoden. Purot ja kosteikot tarjoavat elinympäristöä monille eliöille ja vesiympäristönä ne ovat niin ikään lasten mieleen. Jos viheralue ei ole liian tehokkaasti hoidettu, sieltä voi löytyä monimuotoista luontoa.

Lähiluonto on halpa, mutta sitäkin tärkeämpi keino mielen virkistykseen. Luonnon vaikutuksesta ihmisten terveydentilaan on tehty tutkimuksia. Esimerkiksi psykologian tohtori Kalevi Korpelan kaupunkiluonnon vaikutusta ihmisten hyvinvointiin koskevissa tutkimuksissa on todettu, että viherympäristö vaikuttaa ihmisten henkiseen hyvinvointiin myönteisesti. Oleskelu viherympäristössä tai jopa pelkkä luontonäkymän katselu rentouttaa ja auttaa palautumaan stressistä. Lähiluonnon merkityksen huomaakin erityisesti silloin, kun lähiluontokohde uhkaa tuhoutua esimerkiksi rakentamisen tieltä.

Koulut ja päiväkodit hyödyntävät lähiluontoa opetuksessa ja kasvatuksessa vaikkapa lähiympäristöön suuntautuvia metsäretkiä tehden. Lähiluonnon merkitys ympäristökasvatuksessa onkin huomattava. Vuosi 2010 on luonnon monimuotoisuuden teemavuosi. Havaitaan itse kukin luonnon merkitys ja nautitaan lähiluonnosta myös näin talven kynnyksellä! Luontosuhdetta voi vaalia arkiympäristössäkin.