Jos minulta kysytään kirjailijaa, jonka kirjoja suosittelen joululahjaksi eri ikäisille, vastaus on ilman muuta Tuula Korolainen, vantaalainen lastenkirjailija, runoilija ja monien antologioiden toimittaja. Hän on myös kirjoittanut useita oppikirjoja ja työskennellyt kääntäjänä. Tuula Korolainen on saanut monta kirjallisuuspalkintoa, mm viisi vuotta sitten Finlandia Junior -palkinnon, joka on Suomen huomattavin palkinto lastenkirjailijalle. Esittelen tässä kolme suosikkiani Korolaisen laajasta tuotannosta.

Luen päiväkodissa lapsille hyvin usein Tuula Korolaisen kirjaa Kuono kohti tähteä, olen jo vuosia lukenut, sillä lapset rakastavat Korolaisen runoja. Enää en lue yksin, sillä lapset osaavat jo monta runoa ulkoa, ja sitten huomaankin esittävämme niitä kuorossa. Pikkuhiiren haave on aina suosikki kolme-viisivuotiaiden ryhmissä:

Isona minusta tulee musta

ja istun puussa pää alaspäin

ja irvistelen hampaillani – näin!

Ja saan oikean nahkaviitan

ja lennän sataa koko yön

ja metsästän tuhat ötökkää

ja kaikki yksin syön.

Siis haloo, tajuatteko?

olen silloin lepakko!

Tämä runo innoittaa lapsia monella tavalla, myös kertomaan omista haaveistaan. Toinen runo, jonka lapset toivovat joka kerran luettavaksi, on Nimet, jossa hiiriäiti saa viisi lasta kolme kertaa kesässä ja miettii lapsilleen nimiä kuten Virna, Käpy, Leinikki, Jäärä, Korkki, Mutteri ja Helikopteri sekä Nöpöliini, Kultapieni ja Söpöliini. Joka ainoan kerran saan nimittää päiväkotilapset näillä lapsia riemastuttavilla nimillä. Näyttää siltä, että ryhmämme esittää vielä jonakin päivänä näytelminä näitä ihania runoja, hauskoja, kauniita, jännittäviä, haaveellisia, vakaviakin.

Keväällä annoin Tuula Korolaisen ja Riitta Tuluston toimittaman Pää auki! – Säkeitä nuorille

-kirjan ylioppilaslahjaksi kummipojalleni, joka piti siitä suuresti. Kirja puhuttelee nuoria ja myös aikuisia, jotka muistavat oman nuoruusaikansa riemun ja tuskan, epävarmuuden ja uhman, ehdottomuuden ja maailmanparantamisen tahdon. Luimme näitä runoja myös yhdessä yläasteikäisten nuorten kanssa hyvin hauskaa iltaa viettäen. Runoilijoiden kirjo on laaja: Anni Sinnemäestä Anu Kaipaiseen, Ismo Alangosta Eeva Kilpeen, Jarkko Laineesta Nazim Hikmetiin… Oma suosikkini on Heli Laaksosen Sil ko lähte uut alkku kohre:

Ota käpy pois kenkäst

kaar vesi pois saappast

nost ämpär silmiltäs

jua kuppis tyhjäks.

Ol ilone

ol valone

ol pulune.

Älä lait kät sirkkeli

älä purot kirvest kintuil

älä unhota kotti avamei

älä karota annetui syrämei

Viä roskapussi mennesäs.

Ihan samalla tavalla kuin ihastuin runokokoelmaan Pää auki! innostuin myös kokoelmasta Pää tallella – Runoja ikääntyville. Vaikka kirjassa on syvällinen ja vakavakin ote, se ei ole tiukkapipoinen, vaan enimmäkseen hauska. Esimerkkinä Tommy Tabermann:

Mistä lopulta tulevat

vanhat äreät naiset?

Vanhat äreät naiset

sikiävät

yhä vieläkin

nuorista vihaisista miehistä

joista ei sitten

ole yhtään mihinkään.

Annoin kirjan lahjaksi kummitädilleni, joka laittoi sen olohuoneen pöydälle. Siinä se on ollut joka kerran, kun olen käynyt häntä tervehtimässä; tätini sanoi, että sen on oltava lähellä, koska hän lukee sitä päivittäin miehensä kanssa. Muistelevat kai siinä samalla nuoruuttaan. Mielirunoni tästä kirjasta on ilman muuta Claes Anderssonin Tulevasta elämästäni ruohomattona, josta ote:

Minä nukun taivasalla

Tähdet tikittävät minun yöpöydälläni

Kaikki puheet ruohonjuuritasosta tuntuvat minusta naurettavilta

kuten silloinkin

Jonkinlainen kaupunkisuunnittelija kävi täällä minua mittailemassa

Se teki kipeää

Näitä kaikkia kolmea kirjaa yhdistää se, että ne luotaavat elämää syvältä, mutta ovat samalla lämpöisiä, humanistisia ja huumoria täynnä. Myös kaikkien kirjojen kuvitus on hyvin onnistunut.

Sini Alén

lastentarhanopettaja

Koivukylän aluetoimikunnan puheenjohtaja

KIRJALAHJOJA

Tuula Korolainen – Riitta Tulusto (toim.): Pää auki! Säkeitä nuorille. Kuv. Virpi Talvitie. Lasten Keskus 2010.

Tuula Korolainen – Riitta Tulusto (toim.): Pää tallella. Runoja ikääntyville. Kuv. Virpi Talvitie. Lasten Keskus 2008.

Tuula Korolainen: Kuono kohti tähteä. Kuv. Marjo Nygård-Niemistö. Lasten Keskus 2005.