Lähijunaliikenteen supistaminen on väärä keino

Kansanedustaja Timo Juurikkala (vihr) Vantaalta tuomitsee VR:n suunnitelmat supistaa talviajan junaliikennettä pääkaupunkiseudulla. On murheellista, että ykkösratkaisu vaikeuksiin on nostaa kädet pystyyn ja heittää pyyhe kehään, ihmettelee Juurikkala.

Ilmastonmuutoksen hillintä ja liikenteen ruuhkautumisen torjunta edellyttävät joukkoliikenteen vahvistamista. Palvelutason heikentäminen on huono idea. Ongelmiin on löydyttävä rakentavampia ratkaisuja.

Junaliikenne on nyt toista talvea peräkkäin kaaoksessa. Taustalla on runsaan lumentulon lisäksi liikenteen voimakas kasvu ja ratamäärärahojen alhainen taso. Tästä huolimatta VR ei voi vyöryttää kaikkea vastuuta päättäjien ja säiden niskaan. Monopoliasemassa junaliikennettä pyörittävä yhtiö on syyllistynyt huonoon varautumiseen ja laiminlyönteihin sekä asiakaspalvelussa että laadunvarmistuksessa.

VR:n, valtion ja pääkaupunkiseudun kaupunkien tulee yhteistuumin palauttaa joukkoliikenteen uskottavuus.

Juurikkalan vaatimukset näille tahoille ovat seuraavat:

Valtio
Valtion on nostettava Helsingin ratapihan ongelmia helpottava Pisara-rata seuraavan hallituskauden liikenneinvestointien valtakunnalliseksi kärkihankkeeksi. Samassa yhteydessä liikenteen ohjausjärjestelmä tulee uudistaa tarpeita vastaavaksi. Pisara-radan kustannusarvio on noin 500 miljoonaa euroa ja ohjausjärjestelmän uudistamisen noin 100 M€.

Pääkaupunkiseudun kaupungit (HSL)
Parhaillaan toimitusvaiheessa oleviin uusiin Sm5-juniin liittyvä hankintaoptio on hyödynnettävä. Pääkaupunkiseudun kaupunkien ja VR:n omistaman junakalustoyhtiön on nopeutettava uusien junien toimitusaikataulua sekä hankittava 5 – 10 lisäjunaa purkamaan kalustopulaa. Tämä merkitsee n. 1 – 2 miljoonan euron kasvupainetta pääkaupunkiseudun kaupunkien vuosittaisiin joukkoliikennemäärärahoihin.

VR
VR:n tulee varata talvikausiksi riittävästi varalla olevaa henkilökuntaa, jotta junia ei jää ajamatta puuttuvan henkilöstön vuoksi. Matkustajainformaatiota on parannettava siten, että tieto liikenteen poikkeustilanteista tavoittaa myös laitureilla värjöttelevät matkustajat.

Lisätietoja:

kansanedustaja Timo Juurikkala

040 555 4013