Vuoden ensimmäinen ”salainen” valtuustoinfo järjestettiin Suomen toiseksi suurimmassa (990 oppilaan) päivälukiossa eli Vaskivuoren lukiossa.

Koulun rehtorit käyttivät alkupuheensa lobbaukseen:

 

Opettajilla on kannettavia käytössään, mutta erilaiset rajoitukset säätelevät käyttöä. Apulaisrehtori oli vieraillut Tanskassa, jossa kaikilla oppilaillakin oli henkkoht kannettavat, vaikka siellä oli käytössä aivan samat verkkoratkaisut kuin täällä. Valtuutetuille ja kaupungin atk-keskukselle esitetty kysymys kuului:

 

 

”Miksi Vantaalla lukion oppilailla ei voisi olla henkilökohtaisia kannettavia?”

 

Ainakin 3G-yhteydet toimivat koulussa hyvin heikosti. Jouduin kirjoittamaan muistarit Wordiin… Myöskään rehtoreiden puheen jälkeen pidetyn Heureka-esityksen rottakoripallovideo ei käynnistynyt. Itse olen nähnyt rottien matsit livenä.

 

Tänä vuonna täytyy käydä useampaan kertaan Heurekassa. Kaikki näyttelynaiheet olivat tosi kiinnostavia:

 

Bon appetit – Syödään yhdessä 9.2.-18.9.2011

Dinosaurukset 28.4.-2.10.2011 (ärjyvät ulkona tällä kertaa)

20X0 – Matka tulevaisuuteen 8.10.2011

 

Viimeisintä näyttelyä kaavaillaan myös yhdeksi Word Design Capital :n päätuotteista: millaista elämä voisi olla tulevaisuudessa vielä tällä vuosisadalla? Tarkoitus on, että nykyajan lapset näkisivät, mitä omassa aikuisuudessa voisi näyttää.

 

En käsittänyt täysin, oliko Heurekan ideaverstas jo totta vai edelleen tavoitetta: ”Heureka laajenee etelään. Heurekan ideaverstas on tuotekehityskeskuksen ja innovaatiokeskuksen yhdistelmä, jonka runkona on ”Oppimiskeskus 2.0” , joka toimii niin reaali- kuin virtuaalimaailmassa ja jolla on vahva PISA-ulottuvuus.”

 

Toinen infokatsaus käsitteli Vantaan Energiaa, joka täyttää tänä vuonna 101 vuotta.

Info

 

Ihan itsestään selvyytenä meille kerrottiin, kuinka ensi kesällä valitaan, sijoitetaanko uusi ydinvoimala Simoon tai Pyhäjoelle. Näin sitä taas vaan aletaan reippaasti rakentaa ydinvoimaa. Näimme myös kuvan maailman ensimmäisestä jäätyvään mereen sijoitetusta tuulivoimalasta, joka on testikäytössä Porin edustalla.

 

Suomessa on tällä hetkellä kolme toimivaa jätevoimalaa (Turku, Riihimäki ja Kotka). Oulussa, Vaasassa ja Lahdessa voimalat ovat rakenteilla. Vantaan Kehä Kolmosen ja Porvoon väylän kainaloon tuleva voimala on vasta suunnitteluasteella. Investoinnin arvo on Vantaan Energialle 270 miljoonaa euroa. Työllistävä vaikutus on noin 400-500 henkilöä rakennusvaiheessa ja noin 45-50 valmistumisen jälkeen. Työmiesten kotimaisuusaste kiinnosti, mutta siihen ei osattu vastata.

 

Ongelmajätteiden (painekyllästetty puu- ja sairaalajäte) YVA on edelleen käsittelyssä. Nämä eivät siis ole ”oikeita” ongelmajätteitä. Sellaiset kuljetaan Ekokemiin. Valtuutettuja huolestutti poltettavaksi kelpaavan jätteen määrän riittävyys tulevaisuudessa, kun lajittelu tehostuu, ja voimaloita on rakennettu useita. Jätteen määrä ei kuulemma ole Vantaan Energian vaan HSY:n ja Rosk’n Roll :n ongelma – Ämmänsuon nykyistäkin tavaraa voidaan käyttää. Kasvavalla pääkaupunkiseudulla ”paskan” pitäisi riittää.

 

Mutta mistä moinen varttimiljadi? No, Euroopan Investointipankista. Jos päätös on myönteinen, niin EIP rahoittaa 50 prosenttia koko projektista. Loput on haettava muista pankeista. Vantaan kaupungilta pyydetään (ensi maanantain kaupunginhallituksessa) omavelkaista takausta (kattaa myös lainoille mahdollisesti tehtävät korkosuojaukset), jota ilman EIP ja Kuntarahoitus eivät voi rahoittaa projektia.

 

Asiassa oli monta taloudellista kiemuraa – mm Helsingin rooli, joista ei tällaissa lyhyessä infossa saanut ihan kiinni.

 

Kolmas selostettava asia oli Östersundomin yhteinen yleiskaava, josta tullaan kuulemaan vielä useita, useita kertoja. Yleiskaavan osllistumis- ja arviointisuunnitelma on nähtävillä 3.-28.2.2011.Sipoonkorpi hyväksytään ympäristövaliokunnassa parin viikon sisään hallituksen esityksen mukaisesti (T. Mäkinen). Luonnos tulee nähtäville kevään aikana.

  

Suunnitelma näytti Helsingin sanelemalta ja jyräävältä, kun 80 000 asukkaan määrät vilkkuivat silmien edessä. Mielessä kävi kangastus, olisiko meille esitelty ihan samat Power Pointit, mikäli HeVa-äänestyksen tulos olisi ollut toisenlainen. Ehkä kai.

 

  

 

 

 

 

Permalink

| Leave a comment  »