Itseorganisoitunut tapahtuma? Mallia Innovaatiojuna, Sometime2011…

Kuulostaa opettajan lellikkien oma-aloitteisuudelta. Sitä se kai vähän onkin: puuhastelua jonkin tärkeäksi koetun asian ympärillä. Itseorganisoitunut toiminta järjestyy ilman johtajaa, hierakiaa, reviiriä, projektin omistajaa, muodollisuuksia, tulosodotuksia. Ainut määrittävä ja ohjaava tekijä on yhteinen intressi.

Pääsin mukaan yhteen loistokkaaseen esimerkkihetkeen. Yritän säädellä hehkutukseni määrää kohtuulliseksi, mutta pääpointti on tässä: kun jaoin nöyryytykseni, niin sain tuhannesti hyvää takaisin. Rahalla mittaamatonta, ei-aineellista, mutta silti konkreettista.

Kiitos uudenlaisen yhteisöllisyyden (jota someksikin sanotaan) tällaisen toiminnan on helpompi ottaa kipinää ja roihahtaa.

Yksitoista Qaikusta tuttua sopi #puhekallio-tapaamisen doodlessa löytyneenä parhaimpana yhteisenä hetkenä eli viime lauantaina kello 11.00. Tarkoituksena oli harjoitella puhumista, esitelmöidä, kommentoida, oppia ja jännittää yhdessä. Mukana oli kolme puhumisen huippuasiantuntijaa. Kohtasimme studio IMG:ssä.

So what?

Jokainen napsi alkuun omia nettipäänahkojaan eli tapasi ensimmäistä kertaa netistä tutun livenä. Kamerat ja videot online! Ensiksi asettauduimme jonoon: eniten jännittäjä, toiseksi eniten jännittäjä… Ei, kun ensiksi kaikki checkkasivat in joko Foursquaressa tai FB-places: ssa. Jännittäjäjärjestyksessä pidimme vuoronperään esittelypuheen, jota kommentoitiin, kehuttiin, ohjeistettiin, kannustettiin. Naurettiin paljon.

Tilattiin pizzat.

Seuraavaksi jokainen veti kolmen minuutin puheen joko haluamastaan aiheesta tai ex tempore annetusta topiikista. Näimme uskomattomia tsäkämunkkipuheita, koskettavia omakohtaisia tarinoita, jännitystä, vapautumista, heittäytymistä. Varsinaiseen pureutumiseen pantiin kunnolla aikaa jokaisen kohdalla.

Kuusi tuntia.

Tapahtuma osoittautui vielä onnistuneemmaksi kuin ennakkoon aavistelin. Suurin oivallus omasta mielestäni on roolin rooli. Erilaiset roolit joko vapauttavat tai kahlitsevat: niitä tulisi oppia hyödyntämään sen sijaan, että antaa niille suunnatonta valtaa ohjata omaa toimintaa. Sisällön prosessointi on ainakin minulla edelleen käynnissä. Voin sanoa jo nyt, että sain kasan itseluottamusta ja kokemusta tämän yhden tapahtuman aikana.

Voisinko intohimota tätä vielä lisää?

 

Permalink

| Leave a comment  »