Maaseutu on Suomen voimavara. Vaikka mediassa helposti keskitytäänkin vihreiden kaupunkipoliittisiin tavoitteisiin, on vihreä politiikka mitä parhainta maaseutupolitiikkaa. Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra teettämän barometrin mukaan suomalaisten maaseutuympäristöön liittämät merkitykset, ja toiveet vihreästä taloudesta ovat nostaneet Vihreät toiseksi vahvaksi maaseutupuolueeksi Keskustan rinnalle.

Vihreässä taloudessa on maaseudun suurin mahdollisuus. Biopohjaisiin raaka-aineisiin perustuva kestävä tuotanto ja yrittäjyys ovat kasvavia aloja. Esimerkiksi uun käyttöä voidaan monipuolistaa entisestään ja löytää sitä kautta uutta työtä maaseudulle. Matkailusta on puhuttu jo vuosikausia suomalaisen maaseudun kultakimpaleena. Kehitys on kuitenkin edennyt hitaasti. Ehkäpä me suomalaiset emme täysin ymmärrä oman maaseutumme erikoispiirteitä ja hienouksia. Maalman metropoleista saapuva turisti voi viehättyä karun kainuulaismetsän hiljaisuudesta, eikä tarvitse viihtyäkseen megakeskuksia.

Suomalaisen maatalouden tärkein strateginen valinta vuosikymmeniin on luomun osuuden kasvattaminen kaikesta maataloustuotannosta. Luomuruuan suosio kasvaa jatkuvasti niin Suomessa, kuin muualla Euroopassa, mikä tarjoaa mahdollisuuksia luomuelintarvikkeiden jatkojalostukseen ja vientiin. Luomusta voisi tulla suomalaisen maatalouden hittituote. Myös metsiemme antimet, sienet, marjat ja muut luonnontuotteet tarjoavat terveysvaikutteisten elintarvikkeiden kasvavilla markkinoilla mahdollisuuksia – jos vain osaamme kehittää, brändätä ja markkinoida luonnon antimemme tarpeeksi houkutteleviksi tuotteiksi. Pussitettu pakastemustikka ei herätä suuria intohimoja, mutta miksi emme tuotteistaisi omaa ”superfoodiamme” hieman pidemmälle?

Maaseutu on rikkautemme. Toimivan metropolipolitiikan rinnalla on muistettava huolehtia myös siitä, että maaseutu pysyy elinvoimaisena. Siihen ei tarvita hokkuspokkuskeinoja. Maaseudun omien vahvuuksien hyödyntäminen riittää.

Linkki Sitran uutiseen:

http://www.sitra.fi/fi/Ajankohtaista/Paauutinen/tiedote_20110323.htm