Kolmatta kertaa järjestetyn Elävien poliitikkojen illan teemana olivat metropolipolitiikka ja lähialuedemokratia. Vantaan Myyrmäessä Cafe Bar Lunassa eilen keskiviikkona pidetyssä tilaisuudessa korostuivat paikallisen ihmisen vaikutusmahdollisuudet, urbaanien alueiden erityispiirteiden huomiointi sekä lähivirkistysalueiden tärkeys.

– Metropolihallintoa mietittäessä tulisi ensisijaisesti lähteä hahmottelemaan mallia, jossa toisaalta huomioitaisiin koko alueen hyvinvointi ja kehitys ja toisaalta turvattaisiin ihmisten mahdollisuus vaikuttaa omaan lähiympäristöönsä ja lähipalveluihin, kertoi Vantaan kaupuginhallituksen jäsen Mikko Mäkelä.

Kuumana käyvä kuntaliitoskeskustelu on osaltaan pitänyt illan teemoja pinnalla. Käydyssä keskustelussa ratkaisuna päätösvallan siirtymisessä yhä kauemmas paikallisista käsistä ja arjen asiantuntemuksesta nähtiin kaupunginosavaltuustot, joilla olisi valtaa paikallisissa asioissa. Metropolialueen tasolla ongelmaksi nähtiin alueellisen eriarvoistumisen ehkäisy. Asuntojen hinta ohjaa lapsiperheet ja vähävaraiset kauemmas keskustasta.

– Kun eduskunnassa sanoo sanan aluepolitiikka, niin useimmiten ajatellaan syrjäytyneitä alueita. Hyvin harvat ajattelevat tässä mielessä myös urbaaneja alueita, jotka tarvitsevat omat erityistoimenpiteensä, painotti presidenttiehdokas Pekka Haavisto.

Lähipalvelujen lisäksi illan keskustelussa nousi esille lähivirkistysaluiden merkitys. Kaupunkirakenteen tiivistyessä pidettiin ensiarvoisen tärkeänä, että myös lähiöissä asuvilla on mahdollisuus luonnossa virkistäytymiseen vailla tarvetta pitkiin matkoihin.

– Vihreät ovat taistelleet Nuuksion ja Sipoonkorven kansallispuistojen puolesta. Ihan yhtä tärkeitä ovat kuitenkin ihmisten lähivirkistysalueet. Kaavoituspaineet pääkaupunkiseudulla ovat kovat, mutta paineita on myös siihen, että ihmiset voisivat nauttia hyvästä luonnosta siellä missä asuvat, totesi Haavisto.

Tilaisuuden järjestivät vihreiden Uudenmaan piiri sekä Vantaan vihreät nuoret ja opiskelijat. Seuraavan kerran Elävien poliitikkojen illassa keskusteluttavat kuntaliitokset. Tilaisuus järjestetään tammikuussa Karkkilassa.

Lisätietoja:

Anu Heikkilä, Uudenmaan vihreiden toiminnanjohtaja
anu.heikkila@vihreat.fi
045 124 2818

Juhis Ranta, Vantaan vihreät nuoret ja opiskelijat
juhis.ranta@vantaanvihreat.fi
045 2694441