Olen seurannut tiiviisti yhteiskunnallista keskustelua nuorten naisten työurista, lastenhoidosta ja sosiaalituista. Vattin ylijohtaja Juhana Vartiaisen pöyristyttävät kommentit (HS 10.5.) olivat toivottavasti tarkoitettu provokaatioksi, mutta syytökset kotona velttoilusta ja liian pitkästä kodinhoidontuesta saivat varmasti monelta kupin nurin.

Vartiainen haluaisi muun muassa leikata kotihoidontukea, sillä hänen mukaansa ”kaikki haluaisivat velttoilla mieluummin kotona”. Vartiainenon selvästikin vieraantunut nykypäivän arjesta näitä asioita tutkiessaan. En ole kuullut kenestäkään vanhemmasta, joka olisi velttoillut kotona kolme vuotta pienten lasten kanssa. Huomaamatta häneltä on jäänyt myös lasten käyttäytymistä paljon tutkineen professori Liisa Keltikangas-Järvisen painokas puhe kotihoidon merkityksestä pienten lasten kehitykselle. Kotihoidontuen kalleudesta puhuttaessa on myös hyvä muistaa, että tukea saavien vanhempien määrä on ainakin toistaiseksi melko pieni, ja mahdollisuutta käyttävistä osa on pienipalkkaisia. He maksaisivat siten vain vähän veroa. Kovin heppoisin perustein Vartiainen osoittaa sormella sitä ryhmää, joka tekee seitsemän päivää viikossa kotona yhteiskunnallisesti kaikkein kauaskantoisinta työtä!

Vartiainen ei myöskään ole tullut ajatelleeksi tai tutkineeksi, että osa vanhempainvapaalla tai osa-aikatyössä olevista, tai vaikka vain niin sanotusti downshiftaavista hankkii lastenhoidon, vapaaehtoistyön ym. tekemisen ohessa itselleen tutkinnon tai peräti uuden ammatin ollakseen työhön palatessaan entistä osaavampia ja parempia veronmaksajia.

Onneksi yhteiskunnassamme viedään kuitenkin eteenpäin voimakkaammin modernimpia malleja. Tätä päivää ovat perhe- ja työelämän yhteensovittaminen, kotityön ja lastenhoidon arvostuksen nostaminen sekä laaja-alainen työelämän tieto-taito. Nuoret aikuiset eivät ajattele tekevänsä paljon töitä nyt, jotta voisivat eläkkeellä nauttia elämästä, vaan pyrkivät tasapainottamaan elämäänsä niin, että jaksavat itse työssään ja voivat tulevaisuudessa tarjota lapsilleen mahdollisuuden samaan.

Hanna Temmes
tradenomi, MBA, kokki, 4-vuotiaan äiti