Oikeus tulla kuulluksi

Vantaan koululaiset ovat pitkään valittaneet, ettei heitä kuunnella tarpeeksi. Viimeksi aihe nousi pinnalle kun nuorisovaltuusto teki aloitteen vuosittaisesta koulukyselystä. Kaupungin virkamiehet torppasivat aloitteen. Perusteluiksi virkamiehet sanoivat, että kysely olisi liian laaja ja vaikea toteuttaa.

Helmikuussa 2012 putkirikko aiheutti mittavat vesivahingot Myllymäen koululla. Koululaisia ei heti siirretty muualle. Vesivahingon saaneet luokat suljettiin ja arki jatkui normaaliin tapaan. Nuoret protestoivat keräämällä nettiaddressin jossa muistutettiin koulussa jo aiemmin todetuista sisäilmaongelmista ja koulun huonosta kunnosta. Vitkuttelun jälkeen kaupungin tekemä sisäilmatutkimus vahvisti nuorten huolenaiheet oikeiksi ja Myllymäen koulu julistettiin käyttökieltoon. Jos nuoria olisi kuunneltu riittävästi, ongelman vakavuus olisi paljastunut myös virkamiehille jo paljon aikaisemmin. Myllymäen koulu ei ole yksittäistapaus. Vantaalla on muitakin huonokuntoisia kouluja joiden purkamista on viivytetty jo vuosia. Samalla on jätetty vähälle huomiolle se mitä sanottavaa on niillä ihmisillä joiden arkea viivästykset eniten koskettavat.

                 Koululaisia ja koulujen työntekijöitä tulee kuunnella entistä herkemmällä korvalla. He ovat oman arkensa asiantuntijoita. Vantaa täytyy ottaa käyttöön jokavuotinen koulukysely joka tehtäisiin kaikille Vantaan koulujen oppilaille ja työntekijöille. Kyselyllä saataisiin ajankohtainen kuva siitä millaista koulujen arki todella on. Oppilaat ja työntekijät kyllä tietävät jos koulu on homeessa tai kiusaaminen on muodostunut ongelmaksi. Löperöt höpinät siitä miten kysely olisi liian vaikeaa toteuttaa eivät ole uskottavia. Loppupeleissä kyselyn tekeminen vaatii vain kyniä, paperia ja muutaman minuutin oppitunnista.

– Joel