Teksti on julkaistu Vantaan Sanomissa 8.5.2013

Nuoret ollaan hylkäämässä kortistoon. Tuetun oppisopimuskoulutuksen rahoja on leikattu merkittävästi Vantaan säästöohjelman nimissä. Vantaalla kehitetty ja valtakunnallisesti kehuttu nuorisotyöllistämisen malli on kaikessa hiljaisuudessa vuodatettu kuiviin. Aiemmin tuettuja oppisopimuksia on sovittu jopa yli kaksikymmentä vuodessa, mutta nyt niiden määrä on rajoitettu vain kymmeneen. Halukkaita nuoria olisi enemmän ja kaupungin työntekijöillä on kaikki valmiudet auttaa useampia.

Suomen nuorisotyöttömyys on kasvanut vuodessa 7000:lla. Kaiken kaikkiaan nuorisotyöttömyys on muutaman vuoden aikana heilahdellut hieman, mutta vuodesta 2009 lähtien lähes 40, 000 nuorta on ollut työttömänä. Tilanne on kestämätön. Ikäluokkien pienentyessä kaikki kädet tarvitaan hyvinvointivaltion tueksi.

Oppisopimuspaikkojen määrän palauttaminen kahteenkymmeneen vaatisi vain 200 000 euron panostusta. Elinikäisen koulutuksen ja pelastetun elämän arvoa taas ei voi mitata rahassa. Tuetussa oppisopimuskoulutuksessa aloittaneista 94% on saanut valmistumisen jälkeen töitä.

 Pienellä rahalla voitaisiin auttaa nuoria kohti ammattia ja parempaa elämää. Nuorisotakuu astui voimaan tämän vuoden alussa. Oikeudenmukaisena tarkoituksena on taata jokaiselle työttömälle nuorelle työ-, opiskelu-, työpaja- tai harjoittelupaikka kolmen kuukauden kuluessa. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että nuorisotakuu jää vain puheiden tasolle.

 Kaupungin taloutta ei voida eikä pidä tasapainottaa repimällä säästöjä työttömistä nuorista.

– Joel Linnainmäki, varavaltuutettu