Puhe Vihreiden puoluekokouksessa 26.5.2013

Augustinus kirjoitti: Yritin löytää pahuuden alkulähteen, mutta en päässyt pitkälle. Mutta samalla oli kuitenkin totta, että minä ja muutama muu tiesimme mitä piti tehdä jos ei pahuuden vähentämiseksi, niin ainakin sen eteen ettei pahuus lisääntyisi.”

Kuitenkin hyvien asioiden edistämisessä iskee usein vauhtisokeus. Helsingin Sanomat kirjoitti pääkirjoituksessaan torstaina: ”Meillä pelätään aivan turhaan, että nuori menee peruskoulun jälkeen oppisopimuskoulutukseen eikä koulunpenkille. Pelko on turha, jopa haitallinen.”

Hieno homma paitsi, että oppisopimus on suunniteltu aikuisille. Se edellyttää oma-aloitteisuutta, elämänhallintaa ja pitkäjänteisyyttä.

Onneksi Vantaalla on kaikki paremmin. Vantaa on kehittänyt tuetun oppisopimuksen mallin, jossa nuorta tuetaan yrityksen löytämisessä ja nuorisotyöntekijä auttaa esimerkiksi velka-, asunto- tai mielenterveysongelmien kanssa.

Nuoria tulee auttaa nuorten ehdoilla. Oppisopimus on hyvä idea, mutta vaatii vielä kehittämistä.