”There is no despot in our land, no man

Who rules and makes laws at his own desire.

Free is our city, here the people rule,

rich man and poor held equal by the law.”

– Euripides

Tänään Suomi pelaa jääkiekon maailmanmestaruudesta Venäjää vastaan ja 400 miljoonaa eurooppalaista äänestää yhteisissä vaaleissa jaetusta suunnasta. Onhan tässä nyt edessä aika huikea kesäpäivä. Euroopan kansalaiset valitsevat 751 Euroopan parlamentin jäsentä, jotka pääsevät ensimmäistä kertaa vaikuttamaan komission puheenjohtajan valintaan.

Samaan aikaan europarlamenttivaalien kanssa myös ukrainalaiset äänestävät omasta tulevaisuudestaan. Mutta he tekevät sen väkivallan, aseiden ja korruption varjossa. Ei siis tarvitse katsoa kauaksi ymmärtääkseen miksi 400 miljoonan eurooppalaisen yhteiset, avoimet ja demokraattiset vaalit ovat niin suuri saavutus. Useilla Euroopan mailla on vuosisatoja kestäneitä konflikteja toistensa kanssa, mutta Euroopan Unionin myötä konfliktit on siirretty sotakentiltä urheilukentille ja oikeusistuimiin.

On siis jälleen demokratian juhlapäivä.

Nykyisenmuotoista Suomea ja Eurooppaa ei olisi jos osa kansalaisista ei asettaisi itseään, aikaansa ja talouttaan ahdinkoon kertoakseen meille ajatuksistaan. Kiitos kuuluu kaikkien puolueiden kaikille ehdokkaille. Tänään päättyy monille jopa vuoden ajan kestänyt kampanja kohtaamisineen, pettymyksineen ja voittoineen. Kiitokset myös kaikille vapaaehtoisille, jotka ovat uskoneet tarpeeksi omaan ehdokkaaseensa lähteäkseen tämän sanansaattajaksi kaduille, joissa usein tulee myös vastoinkäymisiä ja vaikeita paikkoja. Tänään moni iloitsee ja osa pettyy, mutta muistetaan silti olla ylpeitä siitä miten valta Euroopassa nykyään vaihtuu: äänestämällä, ei ampumalla.

 Vaalit voivat usein tuntua rasittavilta äänestäjän näkökulmasta, mutta ilman vaaleja meillä ei voisi myöskään olla demokratiaa ja jos demokratiaa ei olisi, se pitäisi keksiä.

Näiden ajatusten saattamana toivon valoisaa vaalipäivää kaikille eurooppalaisille ja rauhallista vaalipäivää naapureillemme Ukrainassa!