Ehdotamme THL:n suosittelemaa oirekyselyä Vantaan kaikkiin kouluihin, jotta vähät korjausrahat saadaan suunnattua oikeasti sinne, missä todella on lapsille terveysvaara.

Tilakeskus sai 25.8. tarjouksen oirekyselyiden analysoinnista alan huippuasiantuntija professori Tuula Putukselta hintaan 500-2500 €/koulu. Oirekyselyn kustannukset ovat 1300 € /koulu +alv, jos kaikki koulut päätetään analysoida. Kilpailutus voi laskea hintaa.

Jo yhden lapsen astmadiagnoosi ja ensimmäisen vuoden hoito noin 10 000 €. Yksi lääkärissä käynti on noin 150 €, erikoislääkäri 500 €, sairaalapäivä 1000-1500 €. Poskiontelotoimenpiteet, kitarisaleikkaukset, korvien putkitukset jne. maksavat yhteiskunnalle paljon. Kun taas sairastaminen vähenee voimakkaasti, kun sisäilma-asiat ovat kunnossa.

Vantaalla on lapsia ja nuoria, jotka ovat altistuneet kouluissa (Havukoski ja Kannisto mm) niin pahoin, että ovat joutuneet kotiopetukseen, sekä koko loppuelämän aikaiseen sisätilojen välttelyyn. Näiden nuorten jatko-opinnot sekä koko loppuelämä tulevat olemaan hyvin rajoittuneita sisäilma-altistuksen aiheuttaman yliherkkyyden takia.

Systemaattinen oirekysely on ainoa metodi, jolla saadaan eroteltua oikeasti terveydelle vaaralliset koulut muista. Korjausrahoja ei ole loputtomasti. Mikrobimittaukset ovat epävarmoja ja kertovat vain ne mikrobit joita mitataan, eikä esim. Kanniston liimojen päästöjä. Tekniset tutkimukset ovat erittäin kalliita, eikä ongelmien lähde niiden avulla löydy, jos rakenteita ei avata juuri oikeasta kohdasta.

Vantaa kantaa vastuunsa lasten terveydestä. Jotta Kanniston kaltaisia pahoja piileviä ongelmia, joiden takia yli 30 prosenttia lapsista oirehtii, ei pääse muhimaan, tulee Vantaalla toteuttaa THL:n suosittelema oirekysely kaikkiin koulukiinteistöihin mahdollisimman pikaisesti.