Helsingissä on ollut toiminnassa Lähityö-konsepti, jossa lähityöntekijät ovat partioineet kaduilla, ostoskeskuksissa ja puistoissa. Lähityöntekijät ovat neuvoneet ja ohjanneet asukkaita palveluiden piiriin, ja heille on voinut jättää suoraan tai puhelimitse ihmisistä tai ilmiöistä huoli-ilmoituksia. Lisäksi he ovat toimineet viestinviejinä ja yhteistyön mahdollistajina eri tahojen välillä.

Viime aikoina Vantaalla on herännyt erinäisiä huolia turvattomuudesta mm. uudenlaisten liikenneyhteyksien aiheuttaneen liikkuvuuden myötä, vastaanottokeskusten perustamisen ja heikentyneen taloudellisen tilanteen takia.

Ehdotamme, että Vantaalla otetaan selvää Helsingin kaupungin kokemuksista ja mahdollisuuksista löytää lähityön käynnistämiseksi esimerkiksi erilaisia hankerahoitusvaihtoehtoja ja tällaisen järjestyessä käynnistää toiminnan kokeilu.

Mikäli lähityö ei olisi Vantaalle sopiva konsepti, olisi kaupungin hyvä miettiä, millä toimilla kaupunkilaisten palveluihin ohjaamista, huoli-ilmoitusten koordinoitua vastaanottoa ja turvallisuudentunnetta voitaisiin parantaa.