Vantaan Vihreä valtuustoryhmä esittää 24.8.2015 jättämässään aloitteessa, että Vantaan kaupunki luopuisi glyfosaattipohjaisten torjunta-aineiden käytöstä kaupungin viheralueilla. Aloite käsiteltiin Vantaan kaupunginvaltuuston kokouksessa 18.4.2016.

Glyfosaatin jäämiä on havaittu vedessä, maaperässä, elintarvikkeissa ja juomissa sekä ihmiskehossa. Kansainvälinen syöväntutkimuskeskus luokitteli glyfosaatin maaliskuussa 2015 ”todennäköisesti ihmiselle syöpävaaralliseksi”. Glyfosaatin mahdollisista haittavaikutuksista ei ole vielä saatavissa luotettavaa, pitkäaikaiseen tutkimukseen perustuvaa tietoa.

Mahdollisista riskeistä huolimatta Vantaan kaupunki käyttää glyfosaattipohjaisia torjunta-aineita Vantaan puisto- ja katuviheralueilla. Kaupungin viheralueet ovat laajassa käytössä. Esimerkiksi päiväkodin, leikkipuiston tai koirapuiston läheisyydessä käytetty torjunta-aine voi pahimmissa tapauksessa altistaa lapsen tai lemmikin päivittäin.

Kaupunki suhtautuu myönteisesti vihreiden aloitteeseen ja tutkii vaihtoehtoja glyfosaatin käytölle jo tulevan kesän aikana.

– Glyfosaatin käytöstä tulee luopua kokonaan pikaisella aikataululla, kaupunginvaltuuston 2. varapuheenjohtaja Anniina Kostilainen vaatii. Vihreiden mielestä myrkyllisten kemikaalien sijaan kaupungin viheralueilla tulisi siirtyä käyttämään mekaanista torjuntaa.

Lisätietoja:
kaupunginvaltuuston 2. varapuheenjohtaja Anniina Kostilainen
044-5840164
anniina.kostilainen@vantaanvihreat.fi