Sotungin koulun parakit ovat tiensä päässä, ja uusien hankinta on vireillä. 20 vuotta vanha parakki on vaihtumassa ”uuteen” 14 vuotta vanhaan parakkiin.

Kuudensadan metrin päässä on hyväkuntoisia luokkatiloja tyhjillään lakkautettavassa Hevoshaan koulussa. Hevoshaan tilat ovat käyttökunnossa ja valmiita aina luokkatiloista vessoihin. Hevoshakalaiset ja Sotunkilaiset käyttävät jo samaa ruokalaakin.

Hevoshaan alueelle on tullut jo parisataa oppilasta yli alkuperäisen oppilasennusteen. Pidemmällä aikavälillä voi Hevoshaan käyttö kouluna olla kannattavaa, jotta säästetään uusien koulujen rakentamisessa. Rakennushan on sisäilmaltaan terve, ja sitä voisi myös kehittää urheilupainotteisena yhdessä Sotungin koulun kanssa.

Koulun muuttaminen päiväkodiksi on kallista.

Lisäksi Västersundomin käyttäjät eivät halua siirtyä Hevoshakaan vaan jatkaa entisessä kulttuurihistoriallisessa ympäristössä.

Vaihtoehtoja vertailtaessa tulee huomioida myös muiden koulujen, kuten Lehtikuusen koulun, sisäilmasta aiheutuvat korjauspaineet.

Ehdotamme, että kaupunki vertailee Hevoshaan käytön kustannuksia eri vaihtoehtoilla.