Tuomelan koulun kuntalaisaloitetta käsitellään Vantaan opetuslautakunnassa maanantaina 13.6.2016.

Vantaan opetuslautakunnan vihreät, perussuomalaiset, vasemmisto ja keskusta vaativat, että Tuomelan koulun lakkautus arvioidaan uudestaan mm. Länsi-Vantaan kiihtyvän kasvun takia. Uusimpien 2016 väestöennusteiden mukaan peruskoululaisten määrä kasvaa 708 lapsella 10 vuoden aikana Myyrmäen suuralueella.

– Länsi-Vantaan koulutilat täyttyvät yli 100 % tilatehokkuusohjelmasta huolimatta, jos Tuomelan koulurakennus ei ole käytössä”, toteaa Vaula Norrena, opetuslautakunnan jäsen ja vihreän valtuustoryhmän 2. varapuheenjohtaja.
– Pelkästään Vihdintien länsipuolelle on tulossa 500 asuntoa lisää uusimpien kaavoituskatsausten mukaan. Voimmeko uskoa vanhaan ennusteeseen, että vain 67 perusopetusikäistä lasta tulisi lisää Askiston, Hämeenkylän, Pähkinärinteen, Rajatorpan ja Tuomelan koulujen alueille?, Norrena jatkaa.

Vantaan opetuslautakunta päättää maanantain kokouksessaan vastauksesta kuntalaisaloitteeseen, jossa vaaditaan perumaan Tuomelan koulun lakkautus mm. alueen sisäilmaongelmaisten koulujen takia.

– Sisäilmatilanne alueen kouluissa on nyt kehno. Kaksi suurta koulua on päätetty rakentaa uusiksi nopeasti, yksi on parhaillaan remontissa ja pari muuta tulossa peruskorjaukseen pian. Vähintään väistötilaksi Tuomelaa tarvittaisiin seuraavat 6-8 vuotta”, arvioi rakennusammattilainen, opetuslautakunnan jäsen Jari Jääskeläinen (vas).

– On myös kyseenalaista, tulisiko Tuomelan koulun lakkautuksesta 320.000 euron vuotuista säästöä, jota tavoiteltiin. Tuomelassa olleet oppilaspaikat on nyt rakennettava ja maksettava uusiin Hämeenkylän ja Rajatorpan kouluihin”, lisää Norrena.

Vihreät, vasemmisto, keskusta ja perussuomalaiset vaativat myös Tuomelan kuntalaisaloitteen käsittelyä kaupunginvaltuustossa, eikä opetuslautakunnassa, jotta kuntalain 28§ tarkoitus toteutuu: kuntalaisten oikeus saattaa aloite kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi, kun 2% kunnan asukkaista on allekirjoittanut aloitteen.

– Kaupunki, joka nimeää avoimuuden yhdeksi perusarvoistaan, ei voi piiloutua pykäläviidakkoon. Kuntalaisaloite on käsiteltävä valtuustossa kuten kuntalaki sanoo, toteaa Ulla Sajaniemi (kesk).

Vantaan Tuomelan ja Hevoshaan koulujen lakkautuksesta päätettiin kaupunginvaltuuston talousarviokäsittelyssä 18.11.2013. Tuolloin vihreät, perussuomalaiset, vasemmisto ja keskusta vastustivat koulujen lakkautusta.

Vastaesitys Vantaan opetuslautakuntaan 13.6.2016.

Lisätiedot:

Vaula Norrena (vihr), 041-5105636, vaula.norrena@kolumbus.fi
Jari Jääskeläinen (vas), 050-3505006, jjaaskelainen66@gmail.com
Ulla Sajaniemi (kesk), 041- 4622916, ulla.sajaniemi@vantaa.fi
Markku Naumanen (peruss), 041-5115 888, markku.naumanen@vantaa.fi