Maanantain valtuuston kiinnostavin asia oli Tuomelan koulun lakkauttamisen peruuttamista koskevan kuntalaisaloitteen käsittely. Aloitteen oli allekirjoittanut lähes 5000 asukasta. Tämä aloite oli lajissaan ensimmäinen Vantaalla – koskaan aiemmin ei yli 2% kaupungin asukkaista jättämää aloitetta ole saatettu valtuuston käsittelyyn.

Valtuusto intoutuikin keskustelemaan asiasta lähes kolmen tunnin ajan. Lopulta ratkaisu merkittiin tiedoksi yksimielisesti ja niinpä Tuomela säilyy koulukäytössä ainakin seuraavan viiden vuoden ajan.

Tämä on hyvä ja merkittävä päätös, jollaista ei vielä vuosi sitten olisi tohtinut odottaa. Paljon on vettä virrannut Vantaanjoessa näiden vuosien aikana!

Tuomelan koulun sulkeminen on puhuttanut ihmisiä kolmen vuoden ajan. Nyt koulu on toiminnassa ainakin seuraavat viisi vuotta eli syksyyn 2021 saakka. Silloin tehdään Lounais-Vantaan kouluverkkotarkastelu ja päätetään Tuomelan ja alueen muidenkin koulujen jatkosta. Hyvä päätös.

Vihreät vastustivat aikanaan Tuomelan koulun lakkautusta, koska siitä saatavat säästöt näyttivät osin keinotekoisilta ja koska monien lasten koulumatkat pitenivät. Lisäksi väestönkasvu ja toisaalta monien alueen koulujen kunto viittasivat siihen suuntaan, että Tuomelan käytölle olisi tarvetta.

Kuntalaisaloite tehtiin alkukeväällä 2016, jolloin Hämeenkylän koulun kohtalo oli vielä auki. Todennäköisesti monet allekirjoittajat olivat huolissaan siitä, että Tuomelan oppilaat joutuisivat siirtymään terveydelle vaaralliseen koulurakennukseen. Myöhemmin keväällä vakavista sisäilmaongelmista kärsivä Hämeenkylä päätettiin sitten purkaa ja rakentaa tilalle uusi koulu. Tämän takia tarvitaan väistötiloja, ja Tuomelan käyttö tähän tarkoitukseen oli ilmeinen ja viisas ratkaisu.

Oma suukopunsa käytiin myös siitä, tekikö valtuusto mitään päätöstä Tuomelasta, kun kyse oli ”tiedoksi merkittävästä” asiasta. Valtuusto on kaupungin ylin päättävä elin, ja jos se olisi ollut tyytymätön opetuslautakunnan esitykseen Tuomelan käytöstä seuraavien viiden vuoden aikana, se olisi palauttanut asian uudelleen valmisteluun. Valtuusto siis PÄÄTTI hyväksyä ehdotuksen merkitessään asian tiedoksi.

Tuomela-aloitteen käsittely oli mainio esimerkki kansalaisten suorasta vaikuttamisesta. Huolestuneet kuntalaiset nostivat asian keskusteluun. Kiitos heille aktiivisuudesta!

**

Oli valtuuston listalla muitakin tärkeitä asioita, mutta ne jäivät tämän tohinan vuoksi melko vähäiselle huomiolle. Ehkä merkittävin oli Kivistön keskustan laajennuksen yleissuunnitelma eli ns. Murron alue, joka laajentaa kaupunkimaista asutusta asuntomessualueesta eteenpäin. Tämän alueen rakentuessa on Kehäradan Lapinkylän seisakkeen toteutuminen astetta lähempänä, vaikka nykysuunnitelmien mukaan seisake toteutuu aikaisintaan ensi vuosikymmenen puolivälin jälkeen. Kivistön imu on kuitenkin nyt niin kova, että näen aikataulun nopeutumisen mahdollisena.

Tikkurilan suuralueelta käsittelyssä oli kaksi kaavaa, Metlan alue Jokiniemessä ja Vantaan Energian pääkonttorialue Koivuhaassa. Laadukkaita kaavoja kumpikin – Vantaa on nyt vetovoimainen kaupunki, jossa asunnot käyvät hyvin kaupaksi. Asukaslukumme kasvaa kovaa vauhtia.

Lisäksi esillä oli vielä kolme hyvää aloitetta: Pirkko Leton (sd) aloite vanhustenkeskuksesta Tikkurilan vanhan torin paikalle, Sirpa Kauppisen (vihr) aloite huokeammista pukukopeista ja Tarja Eklundin (sd) sekä Kati Tyystjärven (vas) aloite haja-asutusalueiden vesihuollon järjestämisestä.

19.9.2016 kaupunginvaltuustosta raportoi valtuustoryhmän puheenjohtaja Timo Juurikkala.