Vantaan Vihreät on huolissaan ammatillisen koulutuksen 12,5 % rahoitusleikkauksista. Vantaalla Varia menettää vajaat kolme miljoonaa euroa hallituksen leikkaustoimien johdosta. Kaupungin päättäjät päätyivät budjettineuvotteluissa tukemaan Variaa ylimääräisellä 1,3 miljoonalla. Silti Varian budjettia leikataan ensi vuonna lähes puolellatoista miljoonalla eurolla, joka on enimmäkseen pois opetuksesta.

14,5% Varian oppilaista keskeyttää

– Varian 3350 oppilaasta jo nyt 14,5% eli lähes 500 nuorta keskeyttää koulutuksen vuosittain. Oppilaista niinikään 13,9 % on erityisoppilaita, jotka tarvitsevat henkilökohtaista tukea opintojen edistymiseen. Ei heitä auta yhtään se, että lähiopetusta ja tukea yhä vain vähennetään. Näillä säästöillä teemme vain lisää ammattia vaille jääviä työttömiä, toteaa Vaula Norrena, opetuslautakunnan jäsen ja Vihreän valtuustoryhmän 2. varapuheenjohtaja.

Vantaan vihreät haluaa pitää ammatillisen koulutuksen kunnossa kaupungin rahoilla, sillä Variassa on jo vuosia kiristetty vyötä Vantaan talous- ja velkaohjelman takia. Opetustunteja on karsittu ja opiskelijoille on annettu jopa lisälomaa. Säästöjen seurauksena opintojen keskeyttämiset ovat lisääntyneet, vaikka kaupungin sitova tavoite oli vähentää Varian keskeyttämisiä.

– Jo opetuslautakunnassa Vihreät esittivät tuntuvaa lisäystä Varian rahoitukseen. Kaupunginhallituksen budjettineuvotteluissa ehdotimme 600.000 euron lisäystä kaupunginjohtajan esittämän reilun miljoonan päälle. Neuvotteluissa päädyttiin lopulta 300.000 euron lisärahaan. Sillä saa toki monta päätoimista opettajaa, vaan kyllä ammattikoulua käyvät nuoret tarvitsisivat ja ansaitsisivat enemmän, kertoo Timo Juurikkala, vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja.

Ammatillisen koulutuksen reformi 2018

Vihreät ovat huolissaan myös ensi vuonna tulossa olevasta ammatillisen koulutuksen reformista. Siinä on tarkoitus lisätä työssä oppimista ja vähentää koululla tapahtuvaa kädestä pitäen opettamista.

– Hieno ajatus periaatteessa. Käytännössä kuitenkin kentältä kuulemme jo nyt, kuinka työnantajat harmittelevat, että opiskelijat tulevat harjoitteluun hyvin vähäisillä perustaidoilla – niin ettei heille aina uskalla antaa kunnon työtehtäviä, Norrena kertoo.

– Suomalainen ammattitaito on maailmalla tunnettua – meillä ei ole varaa nyt alkaa kouluttaa nuoriamme huonosti, summaa Juurikkala.

Lisätiedot:
Valtuustoryhmän puheenjohtaja Timo Juurikkala, 040 555 4013, timo.juurikkala@vantaanvihreat.fi
Valtuustoryhmän 2. varapuheenjohtaja, opetuslautakunnan jäsen Vaula Norrena, 041 510 5636, vaula.norrena@kolumbus.fi