Nyt kun Vantaa uudistaa keskustoja – Myyrmäki, Koivukylä, Martinlaakso, Korso jne. – olisi hyvä tilaisuus saada aikaan pienten liiketilojen kauppahalli/kauppakäytävä 1–2 kaupunginosaan (yksityisen tai julkisen toimijan rakennuttamana).

Näin saamme toisenlaista tarjontaa kuluttajille: erikoisempia ruoka-aineksia, pikkuleipomoita, käsityöpuoteja, kahviloita, kynsistudioita, kosmetologeja, suutareita, kännykänkorjaajia, nappikauppoja, ompelijoita. Näin elävöitetään kaupunginosia ja lisätään kaupunkimaista sosiaalisuutta. Tämä on myös mainiota elinkeinopolitiikkaa: päästetään yritteliäät työttömät töihin ja yrittämään pienemmällä riskillä.

Pienen liiketilan pieni vuokra mahdollistaa myös pienen yrittämisen. Osa tiloista voi olla pop-up -myyntipaikkoja lyhyempään vuokraukseen viikko- tai kuukausihinnalla. Tyypillisesti suomalaisessa kauppahallissa vuokra on noin 30–40 euroa/m², silloin 7–14 m² tilasta maksetaan vuokraa 210–560 euroa kuussa. Vantaalla ei ole yhtään kauppahallia. Myöskään pieniä ja edullisia kivijalkaliiketiloja ei juuri ole tarjolla siellä, missä kuluttajat liikkuvat.

Kuluttajat kaipaavat vaihtoehtoja marketeille ja ketjukaupoille. Pienyrittäjät tarvitsisivat edullisia liiketiloja. Varsinkin aloittaville yrittäjille ostoskeskusten kalliit tilavuokrat (70–100 e/ m²) ja suuret liiketilat ovat suoranainen este liiketoiminnalle.

Esitämme, että kaupunki selvittää, miten olisi mahdollista saada esimerkiksi Myyrmäen tai Martinlaakson sekä Koivukylän tai Korson uusiin keskustoihin pienten liiketilojen kauppahalli tai kauppakäytävä.

Kussakin kaupunginosassa on n. 30 000 asukasta eli riittävästi kuluttajia ja puodinpitäjiä kauppahallimaiseen liiketoimintaan.