Ikäihmisten laitosasumisen henkilöstömitoitus on niukkaa, ja hyvät mallit onnellisuuden lisäämiseksi kannattaa käyttää.

Haminalaisessa Muuraskodissa asukkaiden kanssa käydään teatterissa, elokuvissa, tansseissa ja markkinoilla. Asukkaat ovat ilmojen salliessa päässeet ulos päivittäin. Myös vuodepotilaita viedään pihalle sängyissään.

Työvuorot suunniteltiin uusiksi niin, että työ jakautui tasaisesti aamu- ja iltavuoroon. Vuoronvaihtoon liittyi aiemmin paljon odottelua. Suihkutuksia siirrettiin aamupäivästä iltapäivään ja iltaan, jolloin pesun jälkeen voi olla yöpaidassa tai aamutakissa. Ruuan toimittajalle kerrottiin mikä maistuu ja mikä ei.

Resursseja laitoksessa ei ole sen enempää kuin muissakaan. Hoitajat järjestivät itse rutiinit sujuviksi ja työajat järkeviksi, jolloin jää aikaa elämyksiin. Sekä vanhusten ja että työntekijöiden viihtyvyys on parantunut huimasti. Vantaalla laitosasumisen henkilöstö mitoitus on niukkaa, ja vanhusten pääsy elämyksiin voisi olla suurempaa.

Ehdotamme, että tutustutaan Muuraskodin työmalleihin, ja otetaan opiksi se mitä pystytään.