Vantaan Vihreät esittää 300 euron kesätyöseteliä jaettavaksi kahdelle ikäluokalle: peruskoulun päättäville ja toisen asteen ensimmäisen vuoden opiskelijoille.

Helsingissä on jaettu ’kesäseteli’ jokaiselle 9-luokkalaiselle vuodesta 2016 alkaen. Näin on luotu 800 uutta kesätyöpaikkaa joka vuosi. 57% kesätyöseteliä käyttäneistä työnantajista totesi, ettei olisi palkannut ilman kesätyöseteliä.

Vantaallakin on kesätyöseteli, mutta se on yrityslähtöisempi. Vantaan mallissa yritys hakee seteliä, odottaa viraston päätöstä ja vasta päätöksen jälkeen voi kesätyöpaikka varmistua rajatulle 400 nuoren määrälle.

– Helsingin malli on parempi. Jokaiselle käteen jaettava ’työpaikkastipendi’ antaa nuorille rohkeutta lähteä itse hakemaan kesätöitä. Setelit jaetaan opinto-ohjaajien tunneilla, jolloin käydään läpi myös työnhakuvinkkejä ja työelämän pelisääntöjä. Tämä on niin hyvä juttu, ihastelee valtuustoaloitteen kesätyösetelistä tehnyt valtuutettu Vaula Norrena.

Helsingissä 25% saajista on käyttänyt kesätyösetelin. Jos Vantaalla toteutuisi sama osuus, kesätyöseteli kahdelle ikäluokalle maksaisi kaupungille 366.000 euroa vuodessa.

– Samalla se olisi kädenojennus paikallisille pienyrittäjille. Helsingissäkin nimittäin 70% kesätyöseteleistä käytettiin pienyrityksissä, toteaa vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja Anssi Aura.

Kesätyösetelin avulla suurempi osa nuorista saa jatkossakin kesätyöpaikan. Helsingin palautteessa todettiin, että monet nuoret saivat jatkaa työpaikassa osa-aikaisina. Tai saivat seuraavana kesänä työpaikan ilmankin kesätyöseteliä.

Kesätyöseteli kartuttaa nuorten työelämätaitoja ja kannustaa heitä itsenäiseen työnhakuun. Kesäseteli taskussa on paljon itsevarmempi olo lähestyä työnantajia, totesivat Helsingin nuoret. Näin osaltaan ehkäistään syrjäytymistä, kun isompi osa nuorista pääsee jo nuorina kiinni työelämään.

Lisätiedot:

Vaula Norrena, 041 510 5636, vaula.norrena@vantaanvihreat.fi
Anssi Aura, 044 999 8888, anssi.aura@vantaanvihreat.fi

Eri kunnissa eri tavoin:
Oulussa kesätyöseteliä on jaettu vuodesta 2008 alkaen ja siellä 50% nuorista käyttää setelin. Setelin voi saada jokainen 15-17-vuotias.

Helsingissä kesätyöseteliä on jaettu vuodesta 2016 alkaen ja 25% nuorista on käyttänyt setelin. Seteli jaetaan kaikille 9-luokkalaisille.

Espoossa kesätyöseteliä voi hakea 15-17-vuotias nuori sitten kun hän on jo saanut työpaikan. Seteleitä on jaossa 900 kpl ja joinain vuosina ne ovat loppuneet kesken.

Vantaalla kesätyöseteliä voi hakea yritys tai yhdistys, ennen kuin se työllistää 15-17-vuotiaan nuoren. Seteleitä on jaossa 400 kpl.