Elokuun 2016 alussa Vantaa luopui subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta ja rajasi päivähoito-oikeuden 20 tuntiin viikossa niiden perheiden osalta, joissa toinen tai molemmat vanhemmista ovat kotona. Maanantaina 9.10. kaupunginvaltuustolle esiteltiin selvitystä tämän muutoksen vaikutuksista.

Saadun selvityksen mukaan rajauksen on kokenut perheen arkea haittaavaksi 42% vastaajista ja työssäkäyntiä haittaavaksi jopa 51% kyselyn yhdessä täyttäneistä huoltajista. Henkilökunnasta 59% ja johtajista 69% on kokenut rajauksen hankaloittavan toiminnan suunnittelua. Henkilökunta koki myös erityisen tuen mahdollisuuksien heikentyneen.

– 20 viikkotuntiin oikeutetut lapset ovat laskennallisesti 0,54 lapsia eli “puolikkaita lapsia”. Näitä “puolikkaita lapsia” voi siis ryhmässä olla tuplamäärä verrattuna kokoaikaiseen ryhmään. Osapäiväisissä ryhmissä on yli 20 kaikenikäistä lasta ja vain 2 kasvattajaa, siis yksi aikuinen vähemmän kuin kokopäiväryhmässä. Voikin sanoa, että osapäiväisten lasten varhaiskasvatus on vain ⅓ varhaiskasvatusoikeutta, kun ryhmässä on vähäisemmän tuntimäärän lisäksi myös vähemmän aikuisia suhteessa lapsilukuun, summaa vihreän valtuustoryhmän 2. varapuheenjohtaja Emmi Pajunen.

Selvityksen ulkopuolelta tietoon on tullut, että 20 tuntia laajemman varhaiskasvatusoikeuden hakemisessa on ollut haasteita. Toisin kuin asiaa päätettäessä vakuuteltiin, ei laajempaa oikeutta ole saanut omalla ilmoituksella, vaan hakemuksen tueksi on vaadittu esim. lääkärintodistus.

Samaan aikaan kun subjektiivista päivähoito-oikeutta on rajattu, varhaiskasvatuksen maksutuotot ovat laskeneet 1,3 miljoonaa euroa.

– Uskon ja toivon, että valtuuston enemmistö tulee vielä tämän syksyn aikana tekemään päätöksen, jolla subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajauksesta luovutaan. Jokainen vantaalaislapsi ansaitsee olla kokonainen lapsi, painottaa valtuustoryhmän 1. varapuheenjohtaja Eve Rämö.

– Jatkossa on syytä keksiä uudenlaisia keinoja ohjata asukkaita palveluiden käyttäjiksi. Jos esimerkiksi toivotaan nykyistä useampia perheitä 20 viikkotunnin päivähoitopalvelun piiriin, on hyvä luoda siihen esimerkiksi maksuhuojennuksia tai muuten tehdä palvelusta houkuttavampi, jatkaa Emmi Pajunen.

Lisätietoja:
Emmi Pajunen, emmi.pajunen@vantaanvihreat.fi
Eve Rämö, eve.ramo@vantaanvihreat.fi