Asukastila Mikkolaan säästää 80.000 euroa vuodessa

Ensi vuoden budjetissa on tarkoitus toteuttaa asukastilat mm. Korsoon ja Hakunilaan.

Korsossa asukastilan paikaksi on ajateltu entistä nuorisotilaa Lumon monitoimitalon vieressä keskustassa. Tila on kuitenkin pahasti sisäilmaongelmainen. Sen takia nuorisotila siirrettiin sieltä Lumoon.Tila on suuri, 542 m2, sen pelkät ylläpitokustannukset (vuokra ja siivous) ovat 68.000 euroa vuodessa.mSitä paitsi tila puretaan parin vuoden sisällä, kun Korson keskusta rakennetaan. Miksi laittaa rahaa sen korjaamiseen Asukastilaan on myös ajateltu kokopäivätoiminen työntekijä, kustannus 47.000 euroa vuodessa. Yhteensä 115.000 e/vuosi. Kuitenkin Korsossa on jo iso monitoimitalo Lumo runsaine tiloineen sekä Ankkapuiston Ruusupaviljonki, joita asukkaat ja järjestöt saavat käyttää.

Todellisuudessa asukastila tarvitaan Mikkolaan.

Asukastilatoiminta luo yhteisöllisyyttä monikulttuuriseen Mikkolaan ja sen lähialueille. Se tarjoaa maksuttoman ja päihteettömän tilan kokoontua alueella, jossa  nyt on aikuisille vain lähikauppa ja pubi. Tienoon eläkeläiset ja  työttömät saavat tekemistä ja yhdistykset kokoontumispaikan iltaisin. Myös koulu ja nuorisotoimi voivat lainata tilaa silloin kun se on vapaana. Asukastila voidaan toteuttaa edullisesti esim. valmisrakenteisena mökkinä vaikka koulujen väliselle niitylle. Kerrostaloalueella mökkimäinen asukastila on viihtyisä. 60-80 m2 kokoinen hirsihuvila maksaisi muuttovalmiina perustuksineen ja maatöineen n. 110.000 euroa. Sen  vuokra  (kaupungin sisäinen) ja siivous maksaisivat alle 10.000  euroa vuodessa. Mökki-asukastilassa pärjäisi osa-aikainenkin työntekijä, kustannus 23.000 euroa vuodessa. Tällaisen ”Mikkola-mökin” vuotuiset ylläpitokustannukset olisivat 33.000 euroa ja säästäisivät näin 82.000 euroa vuodessa verrattuna Korson suureen tilaan. 82.000 euroa vuodessa voitaisiin käyttää johonkin muuhun. Säästetään seinistä, ei sisällöstä. ”Mikkola-mökkiä” voisivat vuokrata edulliseen hintaan myös alueen perheet lastensa syntymäpäiväjuhliin ja taloyhtiöt kokouksiinsa.

Esitämme, että Mikkolaan toteutetaan kohtuuhintainen ja kohtuukokoinen, mukava asukastila – joko muodossa tai toisessa.

Vaula Norrena ja 23 muuta allekirjoittajaa 12.11.2018