Vantaan valtuusto kokoontui maanantaina 23.9. valitsemaan kahta uutta apulaiskaupunginjohtajaa. Kaupungin uusi organisaatio astuu voimaan 1.1.2020 ja samalla kasvatus ja oppiminen sekä uusi toimiala kaupunkikulttuuri saavat uudet vetäjät. (Uusi organisaatio muodostuu viidestä toimialueesta: kasvatus ja oppiminen, kaupunkikulttuuri, sosiaali- ja terveystoimi, kaupunkiympäristö sekä kaupunkistrategia ja johto.)

Kokouksen alku pitkittyi, ei sentään kiivaina käyneiden kahvilakeskustelujen, vaan laitteiston toimimattomuuden vuoksi. Hetken aikaa näytti siltä, kuin apulaiskaupunginjohtajista pääsisivät äänestämään vain isolla näytöllä näkyneet Minna Atiye (vihr), Jarno Eskelinen (sdp) sekä Jan Edelmann ja Piia Kurki (kok). Olisikohan tämä kvartetti saanut aikaan millaisia päätöksiä, sitä ei kuitenkaan ryhdytty kokeilemaan. Teknisiä ongelmia oli myös Vantaa-kanavan kanssa, eli kaikki halukkaat eivät pystyneet seuraamaan kokousta kotonaan.

Vihreän valtuustoryhmän ykkös- ja kakkosryhmyrit Emmi Pajunen ja Eve Rämö jännittämässä ennen kokousta, miten käy…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaupunkikulttuurin apulaiskaupunginjohtajasta äänestettiin ensin, lukuisten kannatuspuheenvuorojen jälkeen. Ehdolla olivat Vantaan nuorisopalveluiden johtajana toimiva meidän Vihreiden Riikka Åstrand sekä Vantaan kuntalaispalveluiden johtaja Iiris Lehtonen. Keskustelua käytiin, melkein odotetusti, myös siitä, olivatko isoimmat ryhmät sopineet akj-valinnoista etukäteen keskenään. Tästä ei nyt kuitenkaan ollut kyse, vaan tehtäviin haluttiin parhaat. Riikka oli saanut tässä vaalissa myös soveltuvuusarvioinneista selvästi parhaat pisteet. Tiesimme hänet myös yli puoluerajojen arvostetuksi ja pidetyksi ihmiseksi ja johtajaksi, eli olimme kaikki hänen takanaan ja uskalsimme toivoa parasta! Emmekä joutuneet pettymään, kun suljetun lippuäänestyksen tulokset julkistettiin.

Valtuuston äänestysuurna. Uurnan on Vantaalle lahjoittanut norjalainen Askimin kunta vuonna 1972, tiesi SDP:n ryhmänjohtaja Sirkka-Liisa Kähärä kertoa. Säästän googlauksen: Askim on Vantaan ystävyyskaupunki, sijaitsee noin 50 km Oslosta ja siellä on noin 15 000 asukasta.

Riikka Åstrand voitti äänestyksen 50 äänellä Iiris Lehtosen 14 ääntä vastaan. Onnea Riikka! Riikka on toiminut edellisellä vaalikaudella, ennen siirtymistään nuorisopalvelujen johtoon, mm. kaupunginhallituksessa ja Vihreän valtuustoryhmän puheenjohtajana. Valtuutettu Vaula Norrenan sanoin: ”Riikka on kuunteleva, demokraattinen, moderni johtaja.” Kiitospuheessaan Riikka korosti yhteistyön merkitystä ja turhien raja-aitojen häivyttämistä kaupungin organisaatiossa.

Riikka Åstrand vastaanottaa kukkasia valtuuston pj Lindtmanilta

Riikka Åstrand vastaanottaa kukkasia valtuuston pj Lindtmanilta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kasvatuksen ja oppimisen toimialan apulaiskaupunginjohtajan vaalista oli etukäteisarvelujen mukaan tulossa hyvin tiukka. Ehdolla olivat Vantaan perusopetuksen johtaja Ilkka Kalo sekä Lohjan kaupungin hyvinvointijohtajana toimiva Katri Kalske. Keskustelu oli kokouksessa tästä valinnasta enää hyvin lyhyt ja päästiin uudestaan tiputtamaan ääniä uurnaan.

Allekirjoittanut ainakin yllättyi vaalin selkeästä tuloksesta, kun virkaan valittiin Katri Kalske äänin 42-25. Onnea Katrille! Ei ollut salaisuus, että Vihreidenkin ryhmä oli melko lailla Kalskeen puolella. Asiakaslähtöisyys ja osallisuus kuntalaisten palveluja järjestettäessä ovat Katri Kalskeen vahvoja osaamisalueita. Haastattelujen perusteella Vantaa saa hänestä osaavan ja innovatiivisen johtajan. ”Katso kauas ja puurra lähellä” on hänen mottonsa.

Illan esityslistalla oli vaalien lisäksi ja yleisen kohinan tauottua joitain muitakin asioita, kuten lautakuntanimityksiä, yksi aloite ja yksi kaava.

Meidän kannaltamme tärkeä kohta oli Minna Atiyen valinta opetuslautakunnan jäseneksi Tuomas Harviaisen muutettua pois Tampereelta. Annukka Majanto nimettiin hänen varajäsenekseen. Onnea työhön Minna ja Annukka!

Valtuustolle annettiin vastaus Pekka Raution, Sirkka-Liisa Kähärän ja Jenni Chen-Yenin sekä 55 muun valtuutetun (eli harvinaisen monen, kun valtuutettuja on 67!) aloitteeseen lainaamon perustamisesta Vantaalle. Lainaamosta saisi tapahtumiin erilaista kalustoa kuten lavoja, soppatykkejä, puomeja liikenteenohjaukseen, huomioliivejä, retkeily- ja festivaalitelttoja, äänentoistoa, katoksia jne. Vastauksessa todettiin, että nykyiset tapahtumatuotantovälineet eivät kuitenkaan riitä lainaamotoiminnan pyörittämiseen, tavaroiden tarve pitäisi kartoittaa ja selvittää mm. huolto- ja vastuukysymykset. Tällaisen toiminnan käynnistämisen ei yhdelläkään tulosalueella ole tällä hetkellä resursseja. Sen sijaan Myyrmäki-liike on kiinnostunut lainavälinevaraston pyörittämisestä. Tämä juttu täytyy pitää mielessä tulevaisuudessa, ja katsoa miten Myyrmäki-liike tekee asialle.

Illan viimeisenä nopeana oli kaavamuutos Myyrmäessä. Korutie, Myyrmäki, hoivakodin laajennus ja 8-12-kerroksisia asuintaloja. Ihan ok. Herätti pari kommenttia mm. siitä, onko 12-kerroksinen talo torni vai ei, ja Myyrmäen kaavarungosta yleensä. Kaupunkikuvallisesti tässä syntyy sen näköisiä taloja, kuin tällä hetkellä yleensäkin.

Korutien havainnekuvassa oli kaunis auringonlasku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vielä jätettiin meidän ryhmästä kolme valtuustoaloitetta, joihin palataan myöhemmin. Aiheina olivat meluesteet Kiilaan, vähäpäästöisten autojen pysäköintietuudet sekä kaupunkipyörät henkilöstöeduiksi.

Ryhmäselfiessä Kiilan meluestealoitteen yhdessä Maija Rautavaaran kanssa jättänyt perussuomalaisten Eija Liinakoski (vasemmalla) ja meidän ryhmän Rautavaara, Kostilainen, Norrena, Kuusela (tämän pähkinänkuoren kirjoittaja) ja Kauppinen. Yhteistyö sujuu myös Vihreiden ja perussuomalaisten välillä!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Valtuustosalista raportoi,

Minna Kuusela