Tämän vaalikauden viimeinen valtuustosyksy käynnistyy koronapandemian jatkuessa. Kevään ja kesän aikana tutuksi tulleet etä- ja hybridikokoukset jatkuvat. Osa valtuutetuista istuu salissa luurit päässään ja suuri osa osallistuu kokoukseen etänä. Tässäkin kokouksessa huomaisimme, että etätyöskentely ei toistaiseksi vielä tehosta työskentelyä, sillä nimenhuudon läpikäyminen ja tekniset ongelmat haukkasivat melkoisen siivun kokousajasta.

Valtuutettu Irja Ansalehto-Salmen paikka

Koko valtuustokauden surullisin ja koskettavin hetki koettiin tänään, kun vietimme hiljaisen hetken suuresti arvostetun kuntapoliitikon Irja Ansalehto-Salmen kunniaksi. Ansalehto-Salmi menehtyi kauneimman kesän aikaan pitkän sairauden uuvuttamana. Hänen sisunsa, asiantuntijuus, tinkimättömyys ja lämpönsä teki moneen vaikutuksen ja niiden jäljissä toivoisi monen kulkevan. Ansalehto-Salmi haastoi ja kyseenalaisti politiikassa, ja hän piti asukkaiden ja ympäristön puolia lähes 40 valtuustovuoden ajan. Ihmisten mieliin hän jää ansioituneen poliittisen uran lisäksi viisautensa ja läsnäolonsa vuoksi. Lupaan käyttää häneltä saamani lipstikat lämmöllä ja kunnioituksella häntä muistaen.

Esityslista oli lyhyt, mutta toive lyhyestä parin tunnin kokouksesta kuivui kokoon. Ei päässyt iltateelle puoli yhdeksän uutisiin mennessä. Eikä päässyt uusi ryhmyri helpolla. Kokous sisälsi yllätysäänestyksiä, neuvottelutaukoja ja parranpärinää. Aikaa ei vienyt lukuisat luottamuspaikkojen erojen ja täydennysvaalien käsittelyt, eikä muutama asemakaavamuutosasia. Aikaa veivät yllättäen kahden aloitteen käsittely ja niiden palautusehdotukset. Molemmat aloitteet koskivat terveysasemia. Valtuutettu Malmin (KD) aloite vaati väliaikaista terveysasemaa palveluilta syrjään jääneeseen Kivistöön, kunnes varsinainen terveyskeskus saadaan perustettua vuonna 2022. Valtuutettu Eerola (vas) puolestaan vaati aloitteessaan Länsimäen terveysaseman ympärivuotista aukioloa. Vihreä valtuustoryhmä pitää tärkeänä, että terveyskeskusverkko saadaan kuntoon. Kuitenkaan tätä ei voida ratkaista yksikkö kerrallaan, vaan tilannetta tulee tarkastella kokonaisuutena. Keskustelu terveyskeskuspalveluista oli pitkä ja sisälsi paljon huolestuneita puheenvuoroja. Huolta oli palvelujen saatavuudesta, jonoista, kustannuksista ja niiden suhteesta taloustilanteeseen.

Suurta turhautumista Vihreässä ryhmässä sai aikaan Vierumäenmetsän esittäminen rauhoitettavaksi. Rauhoitushakemus on hieno ja toivottu asia, se ei tietenkään meitä turhauttanut. Hienoa oli myös se, että tuleva suojelualue olisi toivottu voitavan esittää nimettäväksi kahden sellaisen henkilön mukaan, jotka ovat tehneet vuosikymmenien kunnioitettavan työn luonnonsuojelun hyväksi. Joitakin ryhmiä kalvoi kuitenkin se, että nimitystä koskeva asia tuli prosessissa esille vasta hieman ennen kokousta. Turhautumista nostatti se, että tämä erinomaisen hieno asia vaati suuria ponnisteluja ja kokousaikaa, jotta saatiin koko valtuuston yhteinen ponsi siitä, että uusi luonnonsuojelualue nimettäisiin näiden upeiden ympäristön hyväksi toimineiden ihmisten mukaan.

Onneksi lopputuloksena on ponsi, jossa Vantaan valtuusto esittää yksimielisesti Vantaan nimistötoimikunnalle yhteisenä toiveena, että Vierumäenmetsän suojelualue nimetään arvostettujen vantaalaisten luonnonsuojeluaktiivien Rauno ja Liisa Ruuhijärven mukaan.

24.8.2020 valtuustosta raportoi Maija Rautavaara