Vantaalaisten asunnottomien keskuudessa on syntynyt huolta hätämajoituspaikkojen riittävyydestä Vantaalla talvella 2020-2021. Asia tuli esiin 17.10. järjestetyssä Asunnottomien yön – tapahtumassa, johon vantaalaisten valtuustoryhmien edustajat osallistuivat.

Suomessa on tällä hetkellä noin 4600 asunnotonta, joista arviolta tuhat on pitkäaikaisasunnottomia. Asunnottomista noin puolet on pääkaupunkiseudulla ja Vantaalla vajaat 300.

Asuntoa vailla olevista heikoimmassa asemassa ovat ne, jotka joutuvat olemaan täysin taivasalla tai esimerkiksi yöpymään porraskäytävissä, lehtiroskiksissa tai julkisissa käymälöissä. Moni vain kävelee koko yön pysyäkseen lämpiminä. Koronapandemia on entisestään heikentänyt heidän tilannettaan, sillä monen aiemmin avoimena olleen tilan aukioloa rajoitetaan nyt entistä enemmän.

Vantaalla ainoa asunnottomien hätämajoituspaikka on Koisonrannan palvelukeskus. Se on kuitenkin tarkoitettu lähinnä päihdeongelmaisille. Näin ollen moni hätämajoituksen tarpeessa oleva päihteetön henkilö voi kokea tilan turvattomaksi. Keskuksen kapasiteetti ei monesti ole myöskään riittävä.

Siksi hätämajoituksen tarvitaan myös muita ratkaisuja. Tärkeää olisi, että Vantaan kaupungin hätämajoituksessa voisi olla myös päihteetön puoli. Keskeistä on kuitenkin se, että Vantaan kaupunki järjestää asunnottomille ihmisille riittävän hätämajoituksen talvella 2020-2021. Ketään ei pitäisi – päihteistä tai päihteettömyydestä riippumatta – käännyttää ovelta siksi, että hätämajoituspaikkoja ei ole riittävästi.

Me allekirjoittaneet valtuustoryhmät ja valtuutetut teemme aloitteen, että Vantaan kaupunki huolehtii kaikissa oloissa – myös koronapandemiaan liittyvien mahdollisesti kiristyvien rajoitustoimien oloissa – asunnottomien riittävän hätämajoituksen järjestämisestä talvella 2020-2021.

Vantaalla 19.10.2020

1. Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä
2. Kokoomuksen valtuustoryhmä
3. Vihreä valtuustoryhmä
4. Vasemmistoliiton valtuustoryhmä
5. Perussuomalainen valtuustoryhmä
6. Kristillisdemokraattinen valtuustoryhmä.
7. Keskustan valtuustoryhmä
8. Svenska folkpartiets fullmäktigegrupp