Vantaan kaupunginhallitus päättää maanantaina 28.3.
a) kehottaa Vantaan Energia Oy:tä pyrkimään irti Hanhikivi 1 -hankkeesta negatiiviset taloudelliset vaikutukset minimoiden ja
b) pyytää valtioneuvostoa ratkaisemaan hankkeen rakentamislupahakemuksen mahdollisimman pikaisesti.

”Vihreät ovat alusta asti vastustaneet tätä hanketta – niin poliittisten kuin teknologisten riskien takia. Venäläinen ydinvoima ei ole sellaista, jossa Suomen kannattaisi olla mukana. Vuosien varrella olemme tehneet useita aloitteita Fennovoimasta irtautumiseksi. Viimeksi viime torstaina 24.3. teimme valtuustokysymyksen Fennovoimasta irtautumiseksi”, kertoo kaupunginhallituksen jäsen Vaula Norrena.

”Olemme iloisia, että Vantaan Energian pääomistajana Vantaan kaupunki on vihdoin tarttunut toimeen. Hankkeen keskeyttäminen ei kuitenkaan onnistu kuin osakkaiden yksimielisellä päätöksellä”, jatkaa kaupunginhallituksen jäsen Hanna Valtanen.

Vantaan Energia Oy on neljänneksi suurin omistaja Hanhikiven ydinvoimalahankkeen enemmistöomistajayhtiössä Voimaosakeyhtiö SF Oy:ssä. Yksittäisen osakkaan irtautuminen hankkeesta yksipuolisesti ei ole juridisesti mahdollista, vaan edellyttäisi uusia omistusjärjestelyjä, joiden toteutumista voi pitää hyvin epätodennäköisinä.

Vantaan kaupunginhallitus kehottaa päätöksellään Vantaan Energiaa ryhtymään nyt kaikkiin sopimusten mahdollistamiin toimenpiteisiin Hanhikivi 1 -hankkeeseen liittyvien taloudellisten ja juridisten riskien minimoimiseksi tilanteessa, jossa hanke tulisi kariutumaan rakennusluvan epäämisen, laitostoimittajaan kohdistuneiden talouspakotteiden tai muiden painavien syiden seurauksena.

 

Lisätietoja:

Vaula Norrena, kaupunginhallituksen jäsen, valtuutettu
puh. 041 5105636, vaula.norrena@vantaanvihreat.fi

Hanna Valtanen, kaupunginhallituksen jäsen, valtuutettu
puh. 050 5681960, hanna.valtanen@vantaanvihreat.fi