Vantaan lastensuojelun ongelmat ovat olleet otsikoissa jo vuosia. Nyt Aluehallintovirasto on 800 000 euron sakon uhalla velvoittanut Vantaan huolehtimaan viimeistään 23.12.2022 kuntoon mm. sosiaalityöntekijöiden asiakasmitoituksen sekä palveluiden saatavuuden.

Vihreät ovat toistuvasti vaatineet lisää rahaa ja resursseja lastensuojelun vakavien ongelmien korjaamiseksi. Vaikka lastensuojelun ongelmat ovat olleet jo pitkään tiedossa, Vantaa on esimerkiksi vuonna 2013 supistanut lastensuojelun budjettia puolella miljoonalla eurolla. Vuodelle 2018 vihreät saivat neuvoteltua vaatimattoman 200 000 euron lisärahoituksen lastensuojelun tilanteen korjaamiseksi.

Lastensuojelun toiminnot ja työntekijät siirtyvät ensi vuoden alusta Vantaa-Keravan hyvinvointialueelle. Jo valmisteluvaiheen aikana vihreät ovat toistuvasti ehdottaneet, että Vantaa nostaisi sosiaalityöntekijöiden palkat Keravan tasolle. Keravalla sosiaalityöntekijäpula on ratkaistu maksamalla 400 euroa korkeampaa palkkaa Vantaaseen verrattuna.

”Keravan esimerkki todistaa, että riittävä palkka on tehokkaimpia keinoja saada vakanssit täytettyä”, toteaa sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen, aluevaltuutettu Eva Tawasoli.

Nyt Vantaa aikoo korjaustoimenpiteenä maksaa rekrytointi- ja sitouttamispalkkiota lastensuojelun avo- ja sijaishuollon sosiaalityöntekijöille. Tämä on askel oikeaan suuntaan.

”Ehdotus on kuitenkin epäreilu, sillä se hylkää erityissosiaaliohjaajat, jotka ovat jo vuosia paikanneet puuttuvia sosiaalityöntekijöitä tekemällä heidän töitään”, toteaa valtuustoryhmän puheenjohtaja Eve Rämö.

“Vantaan tulee nyt lunastaa lapsiystävällisen kunnan titteli todellisuudessa, ei vain juhlapuheissa. Vähintä, mitä voimme tehdä, on maksaa rekrylisät reilusti kaikille lastensuojelun avo- ja sijaishuollon tiimeissä työskenteleville”, toteaa kaupunginhallituksen jäsen Vaula Norrena.

Asiaa käsitellään seuraavan kerran maanantaina 10.10 2022 Vantaan kaupunginhallituksessa.

Lisätietoja:
Eva Tawasoli, sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen, aluevaltuutettu
eva.tawasoli@vantaanvihreat.fi

Eve Rämö, valtuustoryhmän puheenjohtaja
p. 044 974 1458, eve.ramo@vantaanvihreat.fi

Vaula Norrena, kaupunginhallituksen jäsen
puh. 041 510 5636, vaula.norrena@vantaanvihreat.fi