Tänään vietetään kansainvälistä Lapsen oikeuksien päivää. Tänään, talousarvioneuvotteluissa ja joka ikinen päivä Vantaan Vihreät puolustaa lasten oikeutta maittavaan kouluruokaan.

Vantaalla syödään miltei halvinta koulu- ja päiväkotiruokaa koko Suomessa. Rahaa käytetään vain 1,74 euroa syöjää kohden päivässä, siinä on mukana myös työ- ja kuljetuskustannukset. Koko maan keskihinta on 2,80 e/ateria. Viime vuosina valitukset koulu- ja päiväkotiruoan laadusta ovat lisääntyneet julkisuudessa. Muun muassa Vantaan nuorisovaltuusto on esittänyt kipakkaa kritiikkiä moneen kertaan. Kouluruoan heikentyneestä laadusta kertoo myös THL:n kouluterveyskysely. Vantaan 4.-5. luokkalaisista enää 60% syö kouluruokaa kaikkina koulupäivinä. Vantaan 8.-9. luokkalaisistakin yli puolet ei syö kouluruokaa päivittäin. Peräti 90% heistä ei syö kasviksia, hedelmiä tai marjoja päivittäin. Tämä on hyvin huolestuttavaa. Kasvava lapsi ja nuori tarvitsee monipuolista ravintoa kehittyäkseen. Aivot tarvitsevat monipuolista ravintoa kehittyäkseen. Säännöllinen ruokailu on tarpeen myös mielialan ja oppitunneilla keskittymiskyvyn kannalta.

 

 

Testasimme kouluruokaa

Vantaan vihreä valtuustoryhmä söi kouluruokaa loka-marraskuun vaihteessa vieraillen 13 vantaalaisen koulun ruokalassa. Mukana oli peruskouluja, lukioita ja ammatillinen oppilaitos. Tarjolla oli mm. kasvis- ja lihapullia, kasviskeittoa, linssikastiketta, broileribolognesea, kasvispuikkoja, kalakeittoa ja uunimakkaraa. Moni meistä totesi ruoan vaikuttavan huonoa mainettaan paremmalta, ainakin ravintoarvoltaan. Mutta ei se ollut läheskään kaikille oppilaille mieluista syödä. Panimme merkille, kuinka olemattoman vähän monet oppilaat ottivat ruokaa: vain muutaman makaronin ja ruokalusikallisen kastiketta, ikään kuin pakosta. Kuinka moni oppilas jätti kokonaan salaatin ottamatta. Kuinka tuoreesta leivästä ja hedelmistä vain haaveiltiin.

 

 

 

 

 

 

Kysytään koululaisilta itseltään!

Olemme ennenkin sanoneet, että kysykää oppilailta itseltään, mitä he haluavat syödä. Kysykää, miten he kehittäisivät ruokaa pienellä budjetilla? Lapset ja nuoret ovat fiksuja, he osaavat kyllä kertoa, mitkä edullisista ruoista maistuvat heille parhaiten. Koululaiset tulee osallistaa kouluruoan laatuhankkeeseen paljon laajemmin kuin pienen ryhmän oppilaskuntakyselyllä kerran vuodessa. Palautetta pitää pyytää kaikilta oppilailta ja systemaattisesti. Vaikka edes ruokalan ovella olevalla hymymittarilla, josta helposti saa tuloksen, mitkä ruoat maistuivat ja mitkä eivät.

– Ei riitä, että ruoan palautelomake on saatavana pyynnöstä. Testasimme palautelomakkeen ruokaloissa. Monissa paikoissa sitä ei ollut saatavana pyynnöstäkään. Tai jos oli, se oli hankala, byrokraattinen paperi, jota ei voi kuvitella pienen koululaisen täyttävän, toteaa vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja Eve Rämö.

Jos halutaan saada lapset ja nuoret syömään 1/3 päivittäisestä ravinnon tarpeesta koulussa tai päiväkodissa, on ruoan kerta kaikkiaan oltava maistuvampaa.

Vantaan vihreä valtuustoryhmä tervehtii ilolla nyt budjetissa sovittua 400 000 euron kouluruoan laatuhanketta – ja toteaa, että tämä on vasta alku.

Odotamme huomattavasti parempaa kouluruokaa kaiken kaikkiaan jatkossa.