Viime ajat Suomessa on vellonut rasismi- ja maahanmuuttokeskustelu, mutta se on jättänyt itse maahanmuuttajat, kokemusasiantuntijat, paljolti kuulematta. Nyt Vantaan vihreän kaupunginvaltuutetun Vaula Norrenan uutuuskirja paikkaa tätä puutetta ja tuo esiin yhteisössä ns. “toisten” eli vierasmaalaisten omaa näkökulmaa maahanmuuttoon.

Norrenan esikoiskirja Littana – kielletyn lapsen tarina kertoo Kiinassa kiellettynä lapsena syntyneen, viisivuotiaana Suomeen muuttaneen Jenni Chen-Yen todellisen elämäntarinan hänen monien lapsitulkki-, syrjintä- ja lapsityökokemustensa kera.

Millaista on kasvaa maahanmuuttajalapsena, kun omat vanhemmat eivät osaa kieltä ja pieni lapsi saa tulkata ja kääntää vieraidenkin aikuisten virkapaperit?
Millaista on, kun koulussa opettaja katsoo ohi?
Millaista on, kun tavaratalossa luullaan myymälävarkaaksi tai kun ulkomaalaisella nimellä ei pääse työhaastatteluun?

– Liian moni maahanmuuttajalapsi joutuu vieläkin ottamaan liian paljon vastuuta perheen elämästä Suomessa – ja liian moni maahanmuuttajaperhe kärsii vierauden tunteesta Suomessa, toteaa Vaula Norrena. – Voisimme tehdä niin monet asiat paremmin ja saada ihmiset kotoutumaan ja löytämään työpaikat nopeammin.

– Kirjan tositarina on traaginen ja herättää paljon tunteita, mutta se on myös kirja, johon jokaisen poliitikon ja viranhaltijan tulisi tarttua, pohtii Vantaan vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja Maija Rautavaara. – Jennin tarina nostaa esille maahanmuuttajuuteen ja kotouttamiseen liittyviä kompastuskohtia, joihin yhteiskunnan täytyy löytää parempia ratkaisuja.

Vantaan Vihreät onnittelevat Norrenaa tästä inhimillisesti ja yhteiskunnallisesti tärkeästä kirjasta!

Littana – kielletyn lapsen tarina on ilmestynyt syyskuussa 2023 (Kustannusosakeyhtiö Teos).
https://www.teos.fi/Littana

Lisätietoja:
Vaula Norrena 041-5105636, vaula.norrena@vantaanvihreat.fi
Maija Rautavaara, 050 3302636, maija.rautavaara@vantaanvihreat.fi