Hyvät valtuutetut, arvoisa puheenjohtaja, hyvä yleisö,

Talousarvio kertoo, numeroin ja tekstein, mitä me kaupungin toiminnassa arvostamme, millaista kaupunkia haluamme rakentaa.

Vantaan selvästi suurin toimiala on kasvatuksen ja oppimisen toimiala. Meille kerrottiin talousarvioprosessin aikana, että henkilöstömäärä ja budjetti kasvaa suorassa suhteessa lasten ja opiskelijoiden määrään. Tilanne on tyydyttävä, ainakin parempi kuin leikkaukset.

Koulujen tilanteen pitäisi kuitenkin herättää meissä enemmänkin huolta. Oppimistulokset ja hyvinvointimittarit eivät näytä hyvältä. Henkilöstön hyvinvointi on heikko. Päiväkodit toimivat liikaa vaihtuvan henkilöstön varassa, mikä rasittaa lasten turvallisuuden tunnetta ja kaupungin taloutta. Meidän henkilöstömme tekee parhaansa, ja meillä on paljon hyviäkin juttuja. Mutta miksi tilanne merkittävästi muuttuisi, jos me emme lisää panostuksia per lapsi, eli enemmän kuin vain väestön kasvun suhteessa? Me tarvitsemme tästä paljon lisää keskustelua.

Yhtenä Vihreän ryhmän tavoitteena on vahvistaa oppimisen tukea eri asteilla. Tällä kertaa budjettineuvotteluissa saimme läpi kahden kot-lastenhoitajan lisäyksen. Nämä kehityksen ja oppimisen tuen lastenhoitajat työskentelevät ryhmissä, joissa on tehostettua tai erityistä tukea tarvitsevia lapsia.

Vihreät toivoivat lisää euroja kouluruokaan. Tällä kertaa panostus kohdistettiin puistoruokailun laajentamiseen, mistä olemme tyytyväisiä. Lasten kesäajan puistoruokailut käynnistettiin viime valtuustokaudella Vihreiden aloitteesta.

Vantaan luontokoulu tarjoaa oppia luonnossa, ja luonnosta, vuosittain tuhansille koululaisille ja päiväkotilapsille. Luontokoululla on rahoitushaasteita ja olisi hyvä tarjota enemmän toimintaa läntisellä Vantaalla. Vihreät esitti tähän rahaa, mutta se ei ikävä kyllä mennyt läpi.

Kaupunkikulttuurin ja hyvinvoinnin toimiala kasvaa enemmän kuin pelkkä väestö ja kulut, yli 8 % tästä vuodesta. Menot asukasta kohti kasvavat esimerkiksi liikunnassa ja kirjastopalveluissa. Se onkin tarpeen, koska meidän panoksemme ovat matalia suhteessa muihin isoihin kaupunkeihin. Urheiluseurojenkin tukia kasvatetaan.

Vihreät iloitsevat erityisistä satsauksista nuorisoon. Lisärahaa suunnataan muun muassa ennaltaehkäisevään nuorisotyöhön ja kahteen uuteen nuorisotilaan.

Joidenkin lisäysten suhteen olimme pakon edessä, johtuen valtion tuen vähentymisestä kulttuurilaitoksille. Vantaan Teatterin, Tanssiteatteri Raatikon ja Vantaan Viihdeorkesterin toiminta turvattiin neuvotteluissa.

Kaupunkiympäristön toimiala jäi juoksevien kulujen osalta pienemmälle kasvulle. Tosin investoinnit, eli uudet ja korjatut koulut, päiväkodit, kadut ja puistot ovat monen kymmenen prosentin nousussa viime vuosiin verrattuna.

Näissä investoinneissa, kuten muissakin hankinnoissa, pitää huolehtia laadusta, kestävyydestä ja läpinäkyvyydestä kaikin puolin. Vantaa on luvannut panostaa hankintaosaamiseen ensi vuonna. Vihreä ryhmä on odottavalla kannalla ja pyrkii edesauttamaan jokaisen investoinnin onnistumista.

Vihreät saa asukkailta paljon palautetta siitä, että joukkoliikenne ei kaikkialla toimi. Samaan aikaan liikenteen päästövähennykset etenevät heikosti. Yhtälö on vaikea, eivätkä meidän rahaesityksemme joukkoliikenteeseen nytkään menestyneet, mutta aiheeseen pitää palata.

Vihreiden pitkäaikainen tavoite on vahvistaa kaupunkivihreän monimuotoisuutta ja vähentää sen ylimääräistä hoitoa. Voisiko pörriäisillä ja ainaisilla kustannusleikkaustavoitteilla olla synergiaa? Aiheesta tehdään ensi vuonna selvitys.

Kaupunginjohtaja Timonen on nostanut esiin brändityön tärkeyttä Vantaalle. Vihreät painottaa, että kaupunkiluonto ja esimerkiksi luonnonmukaiset päiväkotipihat ovat tärkeitä elementtejä meidän rohkeassa ja rennossa kaupungissamme. Vantaan Purotalkkarit ovat erinomainen kesätyö, luontotyö ja maineteko. Vihreät esitti purotalkkareiden määrään kasvua, mutta se sai vielä viileän vastaanoton. Katsokaa hetki Vantaan vaakunaa – siinä on muistutus Vantaan olemuksesta ja tärkeä sanoma myös kaupungin kehittämiseen!

Vuoden 2024 budjetti on Vihreän valtuustoryhmän mielestä tarpeiden ja mahdollisuuksien välillä suunnilleen oikeanlainen kompromissi. Me kannatamme sen hyväksymistä. Kiitos kaikille valmisteluun osallistuneille.

Mikko Viilo
vihreän valtuustoryhmän 1. varapuheenjohtaja