Jäsenkirje 1/2011

SISÄLTÖ:

– Puheenjohtajan vaaliterveiset
– Kuulumisia eduskunnasta: jätevettä ja kansallispuistoja
– Jäsenmaksu 2011 – varmista Langan tulo kotiisi.
– Miehiä tarvitaan vaalilautakuntiin
– Vapautuvia luottamustehtäviä
– Tykkää ehdokkaista

Puheenjohtajan vaaliterveiset

Vaalit ovat vihreän maailmanparantajan parasta aikaa. Nyt on se hetki, jolloin voimme konkreettisesti viedä eteenpäin sitä parempaa maailmaa, minkä takia olemme liittyneet yhteen ja miksi vihreäliike ja oma yhdistyksemmekin on perustettu.

Seuraavien kahden kuukauden aikana muovautuvat ihmisten mielissä ne viimeiset päätökset, jotka johtavat eduskuntavaalien tulokseen. Meillä on nyt mahdollisuus vaikuttaa siihen, mihin suuntaan Suomi kääntyy vaalien jälkeen. Siitä on myös Vihreiden uusi Suomi -kampanjassa kyse. Suomi on tienhaarassa ja me haluamme viedä maatamme kohti suvaitsevuutta, tasaisempia tuloeroja ja ympäristökysymysten kaikkinaista huomioimista.

Ikävä kyllä aiempaa todennäköisempi vaihtoehto on myös se toinen ääripää, jonne me emme missään tapauksessa halua maamme joutuvan. Siksi toivon, ettei keskustelu enää pyöri epäolennaisuuksissa, kuten termivarkauksissa (Herlin ja Uusi Suomi) tai symboliselkkauksissa (leijonavaakuna). Sellainen on vain median esiin nostamaa pintaa, joka peittää alleen kampanjamme tunnusten käyttöön liittyvän sisällön, joka meidän pitää saada tuotua esiin.

Meillä on paljon sanottavaa. Emme pyri voittamaan voittamisen tai vallanhalun vuoksi, emmekä omia etujamme ajaaksemme, vaan koska meillä on todellinen huoli siitä, mihin maailma on menossa. Ikävä kyllä yhä useampi ns. tavallinen kansalainen pitää politiikkaa likaisena pelinä ja vaaleja roistojen ja julkkisten tositv -kilpailuna. Mainostoimistojen temput, joihinkin poliitikkoihin henkilöitynyt korruptio ja erilaiset pinnalliset mielikuvat vievät yhä enemmän huomiota pois itse asioista ja satavat populistien laariin. Vaalikentillä olisikin tuotava uudestaan esiin vaalien todellista merkitystä. Meidän pitää herättää ihmisiä tekemään vaaliuurnilla sellaisia päätöksiä, jotka vastaavat heidän todellisia toiveitaan paremmasta tulevaisuudesta.

Jos saamme vaalikentillä asiakysymykset pinnallisuuksien takaa esiin, uskon että kannatuksemme tulee olemaan todella laajaa. Tärkeää vaalityössä on pitää kirkkaana mielessä se, minkä puolesta taistelemme: päätarkoitus ei ole kampittaa tai mustamaalata vastustajaa, vaan edistää vastuullista ja vihreää maailmankuvaa.

Tehdään me aktiivit kaikkemme sen eteen, että huhtikuisten vaalien jälkeen meillä on Arkadianmäellä joukko vastuullisia päättäjiä joiden tulevaisuuden vision me jaamme ja joihin voimme luottaa.

Tekemisen iloa ja -paloa kampanjointiin!

Riikka Åstrand
Vantaan Vihreiden puheenjohtaja

P.S. Vihreiden vaaliteemoihin kannattaa syventyä tarkemmin tämän linkin takaa: http://www.vihreat.fi/politiikka/teemat

Kuulumisia eduskunnasta: jätevettä ja kansallispuistoja

Eduskunta istuu nyt vihon viimeisiä viikkojaan ja tunnelma talossa alkaa olla katossa ja hermot kireällä. Valiokunnissa riittää työstettävää, kun viimeiset hallituksen esitykset pitäisi saada uunista ulos. Ja monilla pulssi tykyttää korkealla vaalien vuoksi…

Ympäristövaliokunnan kiihkeimpiä hetkiä elettiin tässä taannoin, kun hajajätevesien käsittelyn pykäliä viilattiin ojennukseen. Asiaan vaikutti voimakkaasti niin sanotun ”paskalain” ympärillä pyörinyt massiivinen julkinen kohu.

Hommahan meni niin, että ympäristöministeri Paula Lehtomäki esitti lakiin joitakin muutoksia kuten esimerkiksi yli 68-vuotiaiden vapauttamisen puhdistusvaatimuksista. Arvovaltainen perustuslakivaliokunta kuitenkin totesi syksyllä, ettei voimassa ollut laki (eikä myöskään Lehtomäen esitys!) ollut perustuslain mukainen ja että uudistettu laki pitää saattaa voimaan mahdollisimman pian.

Asia jäi siis ympäristövaliokunnan ”murheeksi”. Kuulimme kymmeniä asiantuntijoita ja päädyimme sitten uusiin pykäliin, jotka ovat aikaisempaa selkeämpiä ja kohtuullisempia. Silti ympäristönsuojelun tasosta ei merkittävästi tingitty. Poikkeuksellisesti jopa oppositiopuolueet olivat olennaisilta osin esityksen takana.

Paskalaki siis saatiin purkkiin kohtuullisen tyylikkäästi (tosin tätä kirjoitettaessa eduskunnan toinen käsittely on vielä edessä; joitain irtiottoja voi tietysti vielä tulla!), ja pääsimme käsiksi muihin suuriin asioihin. Kauden loppuun on kasaantunut koko joukko isoja asioita myös ympäristövaliokunnan pöydälle: muun muassa kaksi uutta kansallispuistoa, kaupan suuryksiköiden sijainnin ohjaus, vesilaki ja jätelaki.

Sipoonkorven kansallispuiston perustaminen näyttää etenevän suotuisasti. On hyvä, että puisto saadaan perustettua, vaikka se onkin rajauksiltaan repaleinen. Helsingin kaupungin omistamia metsäalueita on tarkoitus jatkossa liittää kansallispuistoon, mutta merenrannan Natura-alueet joutuvat varmasti odottamaan pitempään. Sipoonkorven osalta suurin vääntö tulee olemaan muualla kuin eduskunnassa: Helsingin rakentamisaikomukset uhkaavat varsinkin ekologisia käytäviä, jotka yhdistävät puiston rannikolla oleviin suojelualueisiin.

Sen sijaan Selkämeren kansallispuisto on paljon riitaisampi. Erimielisyyksiä on lähinnä puiston rajauksesta, jota haluttaisiin Varsinais-Suomen puolella pienentää rajusti, sekä metsästyssäännöistä. Aion puolustaa pontevasti ministeri Lehtomäen esitystä, vaikka siinäkin on puutteita. Esimerkiksi hyviä alueita on rajattu puiston ulkopuolelle sillä perusteella, että niillä paikoilla joskus mahdollisesti harjoitetaan kirjolohen kassikasvatusta!

Vajaan kaksi vuotta olen nyt istunut eduskunnassa. Työ on äärimmäisen mielenkiintoista mutta myös nopeatempoista ja levotonta. Ja lukuläksyjä riittää joka illaksi ja viikonlopuksi!

Yksittäisellä kansanedustajallakin voi olla vaikutusvaltaa, mutta pikavoittoja tulee hyvin harvoin. Itse olen yrittänyt painaa päälle muun muassa Sipoonkorven asiassa, EU:n maataloustuen muuttamisessa vesiensuojelun osalta, uusiutuvan energian ”risupaketin” ympäristövaikutusten selvittämisessä, puurakentamisen edistämisessä ja jätevesiasiassa. Ilokseni olen huomannut ainakin pientä edistystä näissä kaikissa!

Timo Juurikkala
kansanedustaja

Jäsenmaksu 2011 – varmista Langan tulo kotiisi.

Jos et ole vielä maksanut tämän vuoden jäsenmaksua, niin nyt on oikea aika maksaa! Tämän viikon Vihreä lanka on nimittäin viimeinen numero, jonka saat viime vuoden jäsenmaksulla. Sinulle on lähetetty sähköpostitse muistutus jäsenmaksussta. Jos et löydä sitä arkistoistasi, niin voit käyttää myös  Liity jäseneksi -lomaketta.

Miehiä tarvitaan vaalilautakuntiin!

Vaalilautakuntapaikkoja olisi vielä avoinna seitsemälle reippaalle veljekselle. Kokemuksen mukaan voit hakea puheenjohtajan, varapuheenjohtajan tai rivijäsenen paikkaa. Ilmoittaudu sähköpostitse toiminnanjohtajalle (tuomas.rinne@vantaanvihreat.fi).

Työstä maksetaan palkkio lautakunnan jäsenelle 200 e/päivä ja puheenjohtajalle tai varapuheenjohtajalle 250 e/päivä. Myös varajäsenet saavat kutsun vaalipäiväksi. Puheenjohtajaksi voi hakea jos on ollut aiemmin töissä vaalilautakunnassa. Palkkiosta vähennetään luottamushenkilömaksu 25 % ja normaalit verot

Vapautuvia luottamustehtäviä

Ympäristölautakunta, varsinainen jäsen
Rakennuslupajaosto (RAJA), jäsen
Vantaan teollisuuskiinteistöt (VTK) oy, hallituksen jäsen

Huom! Tässä vaiheessa ei ole vielä tietoa, vaikuttaako sukupuolikiintiöt valittavaan jäseneen. Asiasta tiedotetaan lähiaikoina Vavin sivuilla ja sähköpostilistalla!

Lähetä hakemus ja cv toiminnanjohtajalle (tuomas.rinne(a)vantaanvihreat.fi) sähköpostitse viimeistään 18.2.2011. Lisätietoja hausta voit kysellä toiminnanjohtajalta ja luottamushenkilöpaikoista kyseisen lauta- tai johtokunnan jäseniltä. Oheisessa listassa on myös linkit, joista löytyy lisätietoja.

Jäsenen valinnassa otetaan huomioon aikaisempi kokemus tehtävään liittyvältä alalta ja aiempi kokemus luottamustehtävistä. Vantaan Vihreiden hallitus käsittelee hakemukset ja lopullisen valinnan tekee valtuustoryhmä.

Tykkää ehdokkaista!

Yksi helppo tapa tukea ehdokasta on tykätä ja levittää ehdokkaan sanomaa sosiaalisessa mediassa. Jokaisella vantaalaisella ehdokkaalla on oma fanisivunsa Facebookissa. Käy klikkaamassa itsesi ehdokkaiden faniksi täältä.