Tuormaa Ismo

Tuormaa Ismo

Olen Hiekkaharjussa asuva 63-vuotias yrittäjä ja ympäristötoimittaja, kolmen lapsen isä ja viiden lapsen isoisä. Tunnen hyvin jo ammattinikin takia suomalaisen luonnon kaikkialla maassamme. Niinpä arvostan suuresti Vantaan halua ja kykyä säilyttää kaupungin luontoa myös rakentamisen paineissa.

Yhä rikkaan vantaalaisen lähiluonnon huomaa helposti myös jokamies. Vantaalla on yhä helpompi käydä vaikkapa marjassa, linturetkellä tai lähiretkellä luonnontilaisen kaltaisessa metsässä kuin vaikkapa kesämökkikunnassani Nurmeksessa, jossa luonto on paljon Vantaata rankemmassa ja yksipuolisemmassa käytössä, niin outoa, kuin se onkin. Tämä luonnon monipuolisuus ja viihtyisyys on Vantaalla asumisen asumisen rikkautta, joka sietää säilyttää.

Vantaanjoen vesivoimalapatojen purkaminen ja purojen elvyttäminen ojista taimenpuroiksi ansitsevat nekin kiitoksen sekä kaupungille että yksityisille toimijoille ja tätä työtä on jatkettava.

Odotan innolla myös kävelykeskustojen nousua Vantaalle ja muutenkin Vantaan eri asuma-alueiden viherryttämistä ja tekemistä viihtyisemmiksi rakentamisen tiivistymisestä huolimatta.

Silti vantaalainen lähiluonto tarvitsee yhä puolestapuhujansa. Olen ollut 1980-luvun alusta alkaen mukana eri lautakunnissa (ensin Helsingissä ja nyt Vantaalla), valtion komiteoissa ja työryhmissä ja tietenkin myös toimittajana eri sanoma- ja aikakauslehdissä sekä televisiossa puhumassa ja vaikuttamassa luonnon säilyttämisen, ennallistamisen ja viihtyisän ihmisten elinympäristön puolesta.

Niinpä uskallan sanoa osaavani vaikuttamisen tekniikan ja tarpeellisen yhteistyön muodot ja myös ainakin kaavoitusta ja luontoa koskevan asiasisällön ilman uutta harjoittelua. Olen valmis valtuustotyöhön, niin kuin tämän ikäiseltä sopiikin odottaa.

Lasteni kautta olen oppinut myös ymmärtämään liikunnan ja muun nuorisotyön tärkeyden ongelmien ennaltaehkäisijänä ja ilon ja elämysten antajana viihtyisän ja terveellisen lähiluonnon ohella. Liikuntaan, urheiluun, pyöräteihin ja lähiluontoon pannut eurot maksavat itsensä yleensä nopesti takaisin.

Toimittajana olen myös kaikesta utelias, saan suuni auki, enkä pelkää kuunnella muiden mielipiteitä ja ottaa niistä tarvittaessa myös vaarin puoluekannoista välittämättä. Olen erityisen kiinnostunut kuulemaan muilta poliitikoilta, virkamiehiltä, työnantajilta ja vantaalaisilta asukkailta hyviä ideoita vantaalaisten työllisyyden kohentamiseksi ja syrjäytyneidyyden vähentämiseksi. Näissä asioissa en ole asiantuntija, mutta uskon olevani hyvä kuuntelija ja nopea oppilas.

Toimittajilla on typerä sanonta, jonka mukaan "tarkistaminen pilaa hyvän jutun". Minusta asioista selvää ottaminen on kuitenkin viisautta. Muiden nokittelu ei ole tavoite, vaan avoin toiminta oikeina pitämieni asioiden puolesta. Siinä työssä kannattaa pitää silmät ja korvat auki ja heittää silmälaput ja korvatulpat vaikka harakoille, tai no, mielummin kompostiin.

Vantaalla on hieno tulevaisuus, jos näin päätämme.