Tänään Hesaria lukiessani tuli mieleeni, että olenkohan ajatellut verotusasioita ihan tyhmästi. Tämä siksi, että Matti Vanhanen ehdottaa samantyyppistä palkka- ja pääomatuloverotusmallia kuin itse olin pohtinut. Ajatuksessa täytyy olla jotain viilattavaa, jos Vanhanen ehdottaa jotain samankaltaista. Toisaalta SDP ja Vasemmistoliitto ovat ehdottaneet jo aikaisemmin samankaltaista verotusmallia.

Itse olen ajatellut verotusta näin.

Verotus olisi progressiivista erityisesti pääomatuloverotuksessa, mutta myös palkan verotus iskisi lujimmin korkeatuloisiin.

Todella rikkaat saavat suurimmat tulot nimenomaan pääomatuloista, se on niin sanotusti ylimääräistä tuloa, jonka hankkimiseen ei tarvitse tehdä juuri mitään. Sen sijaan korkeat palkkatulot voi aiheutua vaikkapa 12 tunnin työpäivistä.
Palkkatulon verotuksessa progression ei tarvitsisi olla niin suuri. Periaate olisi kuitenkin sellainen, että se puree kaikkein korkeimpiin tuloihin, mutta esim. todella pienet tulot jätettäisiin kokonaan verottamatta.

Jyrki Katainen puhuu paljon siitä, että ihmisillä pitää olla ostovoimaa. Miksi? Jotta raha kiertäisi ja kapitalismi kukoistaisi. Paskaa. Mielestäni verot voidaan pitää kohtuullisen korkealla, turvata julkiset palvelut ja parantaa niiden laatua. Tärkeämpää on se, että esimerksiksi asunnottomilla ja köyhillä, joilla ei ole tuloja lainkaan, olisi mahdollisuus yhtä hyvään terveydenhuoltoon kuin heillä kenellä on ostovoimaa.

Ajatukseni ei ole vielä valmis, mutta sen tiedän, että Kataisen talouspolitiikka on ihan perseestä. Porvarit pois hallituksesta.